Dostupni linkovi

Bračne nesuglasice dvostrukog agenta umalo upropastile Dan D


Napredovanje zapadnih saveznika u Normandiji 1944
Napredovanje zapadnih saveznika u Normandiji 1944

Bračne nesuglasice dvostrukog agenta koji je radio za Veliku Britaniju umalo što nisu upropastile operacije uoči iskrcavanja saveznika u Normandiji na Dan D, pokazuju objavljeni dokumenti špijunske službe Em-Aj fajv (MI5).

Španac Huan Pužol je bio ključan za britanske službe u ubeđivanju nacista da misle da će se saveznici iskrcati u Pa-de-Kaleu, a ne u Normandiji u junu 1944, ali je njegova supruga pretila da će otići u špansku ambasadu čime bi bio obelodanjen njegov identitet, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Araseli Pužol bila je užasno nezadovoljna životom u Londonu, nedostajala joj je Španija, njena majka i mediteranska hrana.

Njenom nezadovoljstvu je posebno doprinosila izolovanost u kući pošto je iz straha da bi porodica Pužol mogla biti prepoznata na ulicama Londona, supruga agenta bila primorana da ne izlazi iz kuće.

Huan Pužol, poznat kao agent Garbo, za naciste je izmislio mrežu tajnih agenata širom Velike Britanije i slao izveštaje s lažnim ili tačnim ali bezvrednim informacijama, što je omogućilo da se nacisti zavaraju gde će se iskrcati saveznici.

Godinu dana pre Dana D, nezadovoljstvo gospođe Pužol je eksplodiralo. "Ne želim više ni pet minuta da živim s mojim mužem. Čak i ako me ubiju, idem u špansku ambasadu", rekla je oficiru u MI5 Tomasu Harisu.

Huan Pužol je, međutim, smislio plan koji je trebalo da ubedi suprugu da je zbog njenog ispada, on uhapšen. Organizovao je da ga ona s povezom na očima poseti u pritvoru. Pravni savetnik MI5 joj je posle rekao da je odlučeno da njen suprug bude oslobođen, nakon čega je i ona bila uverena da treba da se smiri, navodi BBC.

List Indipendent navodi da je i pre ispada u junu 1943. gospođa Pužol iskazivala nezadovoljstvo, ali da ju je MI5 pridobio s 12 pari svilenih čarapa kojih nije bilo u Velikoj Britaniji pošto su svila i slični materijali bili potrebni za padobrane. Taj specijalni zadatak je obavio agent C.P. Harvi u Lisabonu koji je doneo 12 pari svilenih čarapa s porukom da očekuje da mu se nadoknadi i 10 šilinga koliko je platio carinu.

XS
SM
MD
LG