Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Shimon Peres u kritičnom stanju


Shimon Peres, bivši predsjednik Izraela i dobitnik Nobelove nagrade za mir

Porodica i rodbina bivšeg predsjednika Izraela i dobitnika Nobelove nagrade za mir Shimona Peresa stigla je u bolnicu nakon informacija da se njegovo zdravstveno stanje drastično pogoršalo.

Peresovo zdravstveno stanje se drastično pogoršalo, prenose mediji procjene njegovih ljekara u Medicinskom centru Šeba u Tel Hašomeru kraj Tel Aviva.

Portparol bolnice je u utorak rekao da Peresovo "stanje ostaje ozbiljno i da postoji opasna prijetnja po život. On je ovdje prebačen prije dvije sedmice i tada smo bili mnogo optimističniji, ali sa protokom vremena nije bilo napretka, tako da smo sada manje optimistični."

Ljekari su rekli da je neurološko oštećenje koje je pretrpio, kada je nedavno doživio moždani udar, nepopravljivo.

Peres (93) je 13. septembra prebačen u bolnicu, a narednog dana su doktori rekli da mu se stanje malo popravilo, ali da je i dalje ozbiljno.

Izvor u njegovoj pratnji izjavio je danas za AFP da je bivši "predsjednik između života i smrti", da je stanje vrlo teško i da ljekari brinu.

Peres je prethodno bio hospitalizovan dva puta u januaru zbog srčanih tegoba.

Peres je bio arhiteka privremenog mirovnog sporazuma a Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO) o kome se pregovaralo u norveškoj prijestonici Oslu po čemu je dobio ime. Sporazum je potpisan u Bijeloj kući septembra 1993., a naredne godine je Peres dobio Nobelovu nagradu za mir koju je podijelio sa tadašnjim izraelskim premijerom Yitzhakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom.

Rabina je 1995. ubio izraelski ultranacionalista koji se protivio privremneom sporazumu, nakon čega je Peres preuzeo dužnost premijera.

Ministar unutrašnjih poslova Aryeh Deri iu ultraortodoksne Šas stranke posjetio je danas Rabina i po izlasku sa suzama u očima reporterima je rekao:

"Čuli smo od doktora da se njegovo stanje značajno pogoršalo i svi se molimo. Svi smo navikli da vidimo aktivnog i intenzivnog Shimona".

Članovi porodice koji su došli u bolnicu odbili su da komentarišu stanje bivšeg predsjednika i premijera Izraela.

Dok je bio odbrambeni zvaničnik kasnih 50-tih i ranih 60-tih godina, Peres je bio osnivač izraelskog nuklearnog reaktora u Dimoni. Tokom svoje sedam decenija duge političke karijere tri puta je bio premijer, a bio je i šef diplomatije i ministar odbrane.

Peres je i dalje posle isteka sedmogodišnjeg predsjedničkog mandata 2014. bio aktivan u Centru za mir koje nosi njegovo ime, a promoviše koegzistenciju između Jevreja i Arapa.

Nakon što je objavljena vijest o moždanom udaru porodici su se sa iskrenim saosjećanjem obratili papa Franjo, predsjednik SAD Barack Obama, Clintonovi, Donald Trump, bivši britanski premijer Tony Blair i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Generalni sekratar UN Ban Ki Mun rekao je da je Peres bio neumoran u težnji da se uspostavi mir između Izraelaca i Palelstinaca, poželjevši mu brz oporavak.

XS
SM
MD
LG