Dostupni linkovi

Mogerni: Ministri odbrane EU ne razmatraju evropsku armiju


"Rasprava neće biti ideološka, razgovaramo samo konkretno", poručila Mogerini
"Rasprava neće biti ideološka, razgovaramo samo konkretno", poručila Mogerini

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini negirala je na neformalnom sastanku ministara odbrane članica Unije u Bratislavi da razgovori o pojačanju saradnje u odbrani vode ka stvaranju evropske armije.

Mogerini je novinarima rekla da danas počinje rasprava o predlozima kako da se globalna strategija EU primeni i na odbranu, a kako je dodala, to ne znači stvaranje evropske armije, već jaču saradnju.

"Smer nam nije kreiranje evropske vojske već korišćenje instrumenata i prostora koje već imamo, kao što imamo borbene grupe i opcije koje još nisu ni počele da se koriste", kazala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU dodala je da bez obzira na Bregzit Velika Britanija u tim razgovorima ima vrlo konstruktivan pristup a na Velikoj Britaniji ostaje da kaže da li je zainteresovana za taj proces koji neće značiti formiranje evropske armije već korišćenje instrumenata u saradnji sa NATO.

"Evropa mora da odradi svoj deo posla u globalnoj bezbednosti. Današnja rasprava neće biti ideološka, razgovaramo samo konkretno", rekla je Mogerini.

Ministri odbrane članica EU počinju današnju debatu raspravom o primeni globalne strategije EU u oblasti odbrane, a odluke kako da pojačaju saradnju žele da pripreme do novembra, kako bi o njima mogao da raspravlja Evropski savet u decembru.

Zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom ministri će razmotriti saradnju EU i NATO deklarisanu jasno na samitu NATO u Varšavi u julu, a radni ručak posvetiće misijama u Sredozemnom moru, Libiji i Sahelu.

Stoltenberg će tokom posete Bratislavi odvojeno razgovarati i sa najvišim slovačkim zvaničnicima, predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom, premijerom Robertom Ficom i ministrima odbrane i spoljnih poslova.

Italija na današnjem neformalnom sastanku ministara odbrane namerava da predstavi predlog strategije tešnjeg povezivanja armija jednog manjeg broja evropskih država koje bi bile stavljene na raspolaganje Briselu i time stvorile jezgro buduće evropske armije.

Ta "odbrambena unija" nailazi na podršku u Francuskoj i Nemačkoj, a iz Višegradske četvorke u Češkoj i Mađarskoj, dok su prema njoj skeptične baltičke zemlje i Slovačka, čiji premijer Robert Fico je više puta upozorio da će Slovačka odbiti odlučno evropsku vojsku ako bi ona značila samo zveckanje oružjem da se zastrašuje Rusija.

XS
SM
MD
LG