Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina lansirala najveći radioteleskop na svetu


Teleskop prečnika 500 metara nalazi se u ruralnoj zoni južne provincije Guidžu

Kina je lansirala najveći radioteleskop na svetu, čija je površina čak oko 30 fudbalskih terena, a istraživaće da li postoji inteligentan život van naše planete.

Ovaj projekat, zajedno sa nedavnim lansiranjem druge kineske svemirske stanice, pokazuje koliko rastu ambicije Kine u istraživanju svemira i sticanju prestiža na međunarodnom naučnom planu, navodi agencija AP.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua javila je da je stotine astronoma i zaljubljenika u svemirska istraživanja prisustvovalo lansiranju ovog radioteleskopa koji naučna zajednica naziva skraćenicom FAST - radio teleskop sferičnog prečnika od petsto metara (Five-hundred-metre Apertre Spherical radio Telescope).

Istražitelji su naveli da će FAST tragati za gravitacionim talasima, beležiti radio emisije sa zvezda i iz galaksija i osluškivati znake inteligentnog vanzemaljskog života.

Teleskop prečnika 500 metara nalazi se u ruralnoj zoni južne provincije Guidžu između tri planine koji mu obezbeđuju prirodni oslonac. Njegova izgradnja trajala je pet godina i koštala je 180 miliona dolara. On je veći od Aresibo teleskopa u Portoriku, prečnika 300 metara.

Izgradnja konstrukcije od 4.450 panela, nazvane "Tijanjan", ili "Oko neba", počela je 2011. i završena je u julu.

Kina je takođe završila izgradnju turističkih pristupa, kao što je terasa za posmatranje na obližnjoj planini.

Kina izdvaja milijarde dolara za svemirska istraživanja i osvajanje svemira koje smatra simbolom nove snage zemlje.

XS
SM
MD
LG