Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Japanski premijer u prvoj poseti Kubi


Prvi japanski lider u poseti Kubi: Šinzo Abe

Japanski premijer Šinzo Abe, doputovao je u prvu posetu Havani gde se sastao se sa bivšim kubanskim liderom Fidelom Kastrom.

Abe, prvi japanski lider koji je posetio Kubu, dočekan je sa vojnim počastima u Palati revolucije u Havani gde je imao privatni sastanak sa Kastrom.

On je tokom razgovora pozvao na snažan i jedinstven međunarodni odgovor na nuklearni program Severne Koreje, imajući u vidu da je Kuba jedan od severnokorejskih diplomatskih saveznika, zajedno sa Kinom, prenosi Rojters.

"Premijer je istakao neophodnost međunarodne zajednice da odgovori na to energično i jednistveno", rekao je portparol japanskog ministra spoljnih poslova Jasuhisa Kavamura novinarima nakon razgovora Abea i Kastra.

Abe je takođe pozvao na otvoreni dijalog dve zemlje u cilju podsticanja trgovine i investicija, razvojne saradnje i turizma.

Japan je bio drugi trgovinski partner Kube između 1970. i 1985. godine, ali su se odnosi dve zemlje drastično pogoršali pošto je kubanska ekonomija pretrpela udarac nakon raspada Sovjetskog Saveza.

XS
SM
MD
LG