Dostupni linkovi

Šabić: Komunalna policija Beograda ne sme snimati građane


Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka u Srbiji Rodoljub Šabić upozorio je Komunalnu policiju Beograda da ne može da snima građane bez zakonskog osnova i jasne svrhe.

U saopštenju je naveo da je u pismu gradonačelniku Beograda dostavio upozorenje upućeno Komunalnoj policiji kojim ukazuje na uočene nepravilnosti i nalaže joj da poverenika u roku od 15 dana obavesti o merama i aktivnostima koje će preduzeti radi njihovog otklanjanja.

Poverenik je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora povodom saznanja da Komunalna policija poseduje kamere koje koristi za "snimanje događaja nastalih u okviru poslova koje obavlja" i utvrdio da policija ima 250 personalnih kamera od kojih je 216 u posedu komunalnih policajaca zaduženih kamerama kao delom uniforme.

Poverenik je dodao da činjenica da snimanje praktično nije ni obavljano nije izvinjenje, jer komunalni policajci nisu upotrebili zato što su im loše tehničke karakteristike kamera, a ne zato što su poštovali ustavne i zakonske garancije prava građana.

"Isto tako, ni pravno ni faktički ne može biti validan odgovor da Komunalna policija kamere koje ne upotrebljava ili koje su neupotrebljive nosi 'zbog zaštite integriteta komunalnih policajaca" budući da se građani 'drugačije odnose prema njima kad znaju da su snimani'", dodao je poverenik.

XS
SM
MD
LG