Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki bombarderi nadleću Južnu Koreju


SAD su poslale vojne avione iz Guama

Dva američka bombardera B-1 nadletela su Južnu Koreju u demonstraciji moći i solidarnosti sa Seulom nakon nuklearnih proba koje je Severna Koreja izvršila prošle nedelje.

SAD su poslale vojne avione iz Guama, što su i ranje činile nakon većih provokacija Severne Koreje.

Bombarderi su u niskom letu preleteli vazduhoplovnu bazu Osan koja je udaljena 77 kilometara od demilitarizovane zone sa Severnom Korejom i oko 40 kilimetara od Seula, a pratili su ih južnokorejski i američki lovci. Let je bio zakazan za ponedeljak ali je zbog loših uslova u Guamu odložen za danas.

Komandant američkih trupa u Južnoj Koreji general Vinsent Bruks rekao je da je to "samo jedan primer vojnih sposobnosti i sredstava koje snažan savez (SAD i Južne Koreje) ima na raspolaganju."

U međuvremenu, američki izaslanik za Severnu Koreju Sung Kim traži od Ujedinjenih nacija brz i snažan odgovor Pjongjangu, prenosi Rojters.

Obraćajući se novinarima u Seulu Sung Kim je rekao i da Vašington ostaje otvoren za dijalog sa Pjongjangom o okončanju nuklearnog naoružavanja.

On je međutim rekao da je namera SAD da "obezbedi najoštriju moguću rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja bi uključila nove sankcije što je pre moguće" i dodao da će Vašington raditi sa Kinom, diplomatskim saveznikom Pjongjanga u otklanjanju propusta u prethodnim rezolucijama.

Kina je jasno stavila do znanja da razume potrebu novih sankcija UN zbog poslednje nuklearne probe Severne Koreje, rekao je Kim.

Kina i Rusija, koje se snažno protive odluci SAD i Južne Koreje da postave savremeni protivraketni sistem u Južnoj Koreji, dosada nisu pokazivale spremnost da podrže dalje sankcije.

Američki ministar odbrane Eš Karter osudio je u petak petu i najveću nuklearnu probu Severne Koreje i pozvao Kinu da izvrši pritisak na Pjongjang da ukloni nuklearno naoružanje.

On smatra da Kina, jedini diplomatski saveznik Severne Koreje, ima i deli veliku odgovornost za ovakav razvoj događaja, te ima odgovornost i da to preokrene.

Severna Koreja je 9. septembra izvela svoje najsnažnije testiranje nuklearnog oružja, koje je izazvalo eksploziju snažniju od one bombe bačene na Hirošimu, a mogućnost te bojeve glave je i da se montira na balističke rakete.

XS
SM
MD
LG