Dostupni linkovi

Turska nagoveštava smirivanje odnosa sa Nemačkom


Melvut Čavušoglu nagovestio moguće rešenje tursko-nemačkog spora
Melvut Čavušoglu nagovestio moguće rešenje tursko-nemačkog spora

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nagovestio je rešenje tursko-nemačkog spora zbog nemačke rezolucije o jermenskom genocidu, pod uslovom da Berlin potvrdi nedavne diplomatske napore za smirivanje tih tenzija.

"Ako Nemačka nastavi da se ponaša kao sada mi ćemo razmisliti", rekao je turski šef diplomatije nemačkom listu Velt (Die Welt) i dodao da se "to neće dogoditi, ako Nemačka pokuša loše da tretira Tursku".

Donji dom nemačkog parlamenta 2. juna usvojio je rezoluciju kojom je masovno ubistvo Jermena za vreme Otomanskog carstva 1915. godine proglašeno za genocid, što je razbesnelo turske vlaste.

Kao odgovor na to Turska je zabranila nemačkim poslanicima pristup vojnoj bazi Indžirlik, na jugu Turske, gde su stacionirani nemački vojnici u okviru međunarodne borbe protiv takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Nemačka kancelarka Angela Merkel u petak je rekla da rezolucija Bundestaga nije obavezujuća, a to su isto ponovili njen portparol i ministarstvo spoljnih poslova što su mediji protumačili kao nastojanje da umekša Ankaru i dobije ukidanje turske zabrane oko baze Indžirlik.

Merkel je posle razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u nedelju na margini samita G20 u Hangdžuu u Kini, rekla da veruje da je moguće da će naredih dana biti dobrih vesti kada je reč o tom "potpuno opravdanom" nemačkom zahtevu.

Međutim i dalje ima brojnih izvora neslaganja između Nemačke i EU s jedne strane i Turske sa druge.

Turska preti da prekine sporazum sa EU kojim je zaustavljen priliv migranata ka Evropi ako njeni građani ne dobiju ukidanje viza za posetu zemljama šengenske zone. Ankara istovremeno odbija da sprovede neke od uslova koje EU traži da bi se ukinule vize.

Turske vlasti su takođe bile nezadovoljne kada je Nemačka zabranila da se Erdogan preko videa obrati svojim pristalicama tokom jednog skupa u Nemačkoj. Ankara uz to loše gleda na kritike koje joj upućuju zapadne zemlje zbog masovnih hapšenja posle neuspelog puča ovog leta.

XS
SM
MD
LG