Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodika ne zanima PIC, Vučić i Nikolić na hitnom sastanku


Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Tomislav Nikolić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da ga danas apsolutno ne interesuje ni Vijeće za provođenje mira (PIK) ni njihova saopštenja, dok su predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vućić zakazali hitne konsultacije u 20 i 30.

U Predsedništvu Srbije večeras je počeo sastanak premijera Srbije Vučića i predsednika Tomislava Nikolća, povodom poziva Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini (BiH) upućenog vlastima Republike Srpske (RS) da ne održe referendum.

Dodika stav PIC-a ne intersuje.

"U danu, u kojem sam dobio unuku i koji je tako poseban za mene i za moju porodicu, ne pada mi na pamet da se bavim PIC-om i njihovim saopštenjima", poručio je Dodik odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu ambasadora PIK-a kojom pozivaju vlasti Repubike Srpske da ne održe referendum o Danu RS.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali su danas vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske.

Nikolić je pozvao Vučića na hitne konsultacije povodom odluke Vijeća za provodenje mira u BiH da pozove vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike Srpske.

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović pozvao je večeras predsjednika i premijera Srbije da se založe da se najavljeni referedum u Republici Srpskoj (RS) odloži, jer se njegovim organizovanjem krši poredak Bosne i Herceovine i dovodi u pitanje mir između Bošnjaka i Srba.

"Srbija mora da utiče da se referendum o Danu RS, zakazan za 25. septembar, odloži i tako zaustavi sarajevski i banjalučki nacionalizam koji stoje iza njega. On šteti najviše Beogradu, zbog čega je potrebno da se čuje da je Srbija za njegovo odlaganje", naveo je Jovanović u saopštenju.

"Bosni i Hercegovini je potreban mir, i taj mir je podjednako potreban i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima, i mi zato moramo biti čuvari tog mira, a ne ratni huškači", zaključio je Jovanović.

XS
SM
MD
LG