Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael optužio izaslanika UN da iskrivljuje činjenice


Ilustracija

Izrael je danas ocijenio da izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov "iskrivljuje istoriju" time što je rekao da je izgradnja jevrejskih naselja glavna prepreka miru s Palestincima.

Mladenov je u ponedeljak rekao u Savjetu bezbjednosti UN da je širenje jevrejskih naselja jedna od najvećih prepreka miru, a kritikovao je i Palestince koji su podijeljeni.

"Nije prisustvo prepreka za mir Jevreja koji su živjeli na Zapadnoj obali i u Jerusalimu hiljadama godina, već (su prepreka) neprestani napori da se porekne istorijska veza i odbijanje da se prizna da Jevreji nisu stranci u Judeji", rekao je portparol premijera Izraela David Kejes, koristeći biblijski naziv za tu teritoriju.

Palestinci žele svoju, nezavisnu državu i tvrde da nastavak izgradnje naselja za Jevreje na Zapadnoj obali podriva nade u sklapanje sporazuma o miru.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori su u zastoju već više od dvije godine, a Mladenov je izraelske planove za izgradnju stotina novih domova za Jevreje na Zapadnoj obali i za legalizaciju divlji naselja jevrejskih naseljenika rekao da "izgleda da to pojačava politiku provođenu decenijama, koja je omogućila da više od pola miliona Izraelaca naseli na tetitoriji koja je vojno okupirana 1967. godine".

Od šestodnevnog rata 1967. godine, Izrael je izgradio 120 naselja za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje sada živi oko 400.000 ljudi. Još 200.000 Jevreja živi u istočnom Jerusalimu, koji je anektiran što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci planiraju da Jerusalim bude glavni grad njihove države, a izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati vječna prijestonica Izraela.

XS
SM
MD
LG