Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin na G20 u Kini sa liderima Turske, Britanije, Francuske, Njemačke


Erdogan i Putin na prethodnom susretu u Sankt Petersburgu

Ruski predsjednik Vladimir Putin, imaće seriju bilateralnih sastanaka za zvaničnicima evropskih i drugih država na marginama summita G20 u kineskom gradu Hangzou.

Savjetnik Kremlja Juri Ušakov izjavio je u utorak da će Putin održati sastanak sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom 3. septembra, kao dio "procesa normalizacije odnosa između dvije zemlje koji je u toku".

Rusija je uvela sankcije Turskoj nakon što je turski F16 oborio ruski ratni avion u blizini sirijske granice u novembru 2015.

U međuvremenu su se ruski i turski predsjednici založili za novi period bliskih odnosa nakon što su se Putin i Erdogan susreli u Sankt Petersburgu.

Ušakov je takođe rekao da će Putin razmotriti potrebu za "novim podsticajem u bilateralnim odnosima" sa britanskom premijerkom Theresom May 4. seprembra, i da će o sirijskoj krizi razgovarati sa zamjenikom saudijskog princa Muhamadom bin Salmanom.

Na summitu je bio planiran ali je i okazan trilateralni susret Rusije, Francuske i Njemačke o ukrajinskoj krizi, koji je sazvan zbog rastućih tenzija oko krimskog poluostrva, rekao je Ušakov.

Umjesto toga, Putin će imati posebne sastanke sa francuskim predsjednikom Francoise Hollandeom, vjerovatno 4.septembra, i njemčkom kancelarkom Angelom Merkel sljedećeg dana.

XS
SM
MD
LG