Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irak traži od S. Arabije da smijeni ambasadora u Bagdadu


Nacionalna zastava Saudijske Arabije

Irak je pozvao Saudijsku Arabiju da smijeni ambasadora u Bagdadu zbog njegovih komentara o navodnom progonu sunitskih muslimana.

Ti komentari su naljutili lokalne šiitske muslimanske političare i vojne vođe.

"Shabanovo prisustvo je prepreka razvoju odnosa između Iraka i Saudijske Arabije", rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova Ahmed Jamal u komentaru za Al Aahd, televizijski kanal koji pripada šiitskoj miliciji Asaib Ahl al-Haq.

On je napisao na Twitteru da je ministar "pozvao saudijskog kolegu da zamijeni ambasadora Saudijske Arabije u Bagdadu".

Zahtjev šiitske vlade u Bagdadu naglašava dubinu neprijateljstva između sunita i šiiita u regiji u kojoj sektaški sukobi bjesne u Siriji, Jemenu i Iraku.

Saudijska ambasada u Bagdadu bila je zatvorena od iračke invazije na Kuvajt 1990. godine, a ponovo otvorena u decembru, što se smatralo nagovještajem čvršće saradnje protiv grupe Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL) koja kontroliše dijelove teriotrija u Iraku i Siriji.

Thamer al-Shaban je prvi saudijski ambasador koji je postavljen od otvaranja Ambasade.

On je pozvao iračku vladu da isključi šiitske paravojne grupe iz svoje vojne kampanje protiv ISIL-a kako bi se izbjeglo zlostavljanje sunita u Iraku, nakon čega su zvaničnici u Bagdadu zatražili da bude protjeran.

XS
SM
MD
LG