Dostupni linkovi

Fajon: Prvo granica sa Crnom Gorom, onda ukidanje viza za Kosovo


Situacija veoma osetljiva i teška: Tanja Fajon
Situacija veoma osetljiva i teška: Tanja Fajon

Nasilje i incidenti na Kosovu mogu stvoriti poteškoće u Briselu kada je u pitanju vizna liberalizacija, kaže izvjestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom, Tanja Fajon, uoči odluke kosovskog Parlamenta o demarkaciji sa Crnom Gorom.

To je jedan od uslova Evropske komisije za ukidanje viznog režima Kosovu, a kojem se oštro protivi kosovska opozicija. Opozicija smatra da Kosovo sporazumom o demarkaciji gubi 8.000 hektara.

Fajon dodaje da ne može da garantuje napredak u ovom procesu, ukoliko ne bude bilo pozitivnih informacija iz Prištine ove nedelje. Rasprava o demarkaciji zakazana je za četvrtak, 1. septembar.

Napetosti na Kosovu mogu prouzrokovati poteškoće u Briselu

RSE: Skupština Kosova konačno će ove nedelje raspravljati o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Najpre, da li Kosovo kasni sa ispunjavanjem uslova za ukidanje viznog režima ove godine?

Tanja Fajon: Najpre, da vidimo kako će proći rasprava u Skupštini i kakav će biti ishod glasanja. Naravno, nadam se da ćemo imati pozitivan rezultat jer je demarkacija granice jedan od uslova Evropske komisije, i to je nešto što svi u Briselu očekuju. Ne želim da spekulišem kada možemo očekivati viznu liberalizaciju za građane Kosova. Moramo ići korak po korak.

Vraćam se za Brisel u ponedeljak popodne i u razgovorima sa kolegama videću kakva je situacija u Evropskom parlamentu. Trenutno, još uvek nas očekuje glasanje u Libe komitetu (Komitet za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta) 5. septembra i to malo zavisi od razvoja u Prištini.

Suzavac, česta slika u kosovskom parlamentu
Suzavac, česta slika u kosovskom parlamentu

RSE: Uoči glasanja na Kosovu vlada napeta situacija. Deo opozicije je najavio protest unutar i van Skupštine na dan za kada je zakazana ratifikacija sporazuma. Da li ovakva situacija može ugroziti proces vizne liberalizacije? Kako na to gledaju evropski zvaničnici?

Tanja Fajon: Mogu vam iskreno reći da je situacija veoma osetljiva i teška. Tokom leta sam pratila šta se dešavalo na Kosovu. Iskreno se nadam da neće biti tenzija, nasilja, ili incidenata. To može prouzrokovati poteškoće i u Briselu.

Mogu vas uveriti da sa mojim kolegama u Evropskom parlamentu, sa Ulrike Lunaček, činimo sve kako bi moj izveštaj bio izglasan u LIBE komitetu, a nakon toga i u Parlamentu. Ali, naravno, ukoliko se stvari pogoršaju, onda će biti poteškoća.

Trenutno se vode razgovori o tri-četiri države koje bi mogle da se u sledećem talasu oslobode viznog režima.

Situacija je uopšte osetljiva i tek trebamo da vidimo kakvo je raspoloženje i u Savetu. Znamo da ima nekih država članica sa rezervama, i zato moramo usko da sarađujemo i konstantno vodimo dijalog, i učinimo sve.

To važi i za kosovski Parlament i vladu. Kada se uslovi ispune, onda imamo bolje argumente, dakle ukoliko imamo pozitivno glasanje u Skupštini. Potom, Savet i države članice neće imati argumenata protiv.

Ja se nadam da ćemo zajedno sa drugim zemljama, Gruzijom, Ukrajinom, a možda i s Turskom iako su stvari teške, ići napred i videti i Kosovo bez viznog režima.

RSE: U slučaju da do ratifikacije dođe, da li je podrška LIBE komiteta zagarantovana?

Tanja Fajon: Ne mogu da govorim u ime ostalih političkih grupa, ali ja kao izvestilac i moja politička grupa, mogu reći da imam podršku kolega, a takođe očekujem podršku ostalih političkih grupa, barem od većine. To sve ukoliko stvari prođu dobro u Prišitni.

Ako se iz nekog razloga stvari ne razviju veoma pozitivno, ukoliko imamo loše informacije iz Prištine, onda ne mogu da garantujem ništa od sledećeg sastanka LIBE komiteta. Ipak se nadam da ćemo moći planirano da idemo napred.

Rešiti korpuciju, pre svega u visokim političkim krugovima

RSE: Kada se može očekivati da Evropski parlament odluči o viznoj liberalizaciji Kosova i drugih zemalja?

Tanja Fajon: Trebamo da vidimo nakon prve diskusije sledeće nedelje u LIBE komitetu. Očekujem da se glasanje u Parlamentu desi uskoro, na jednoj od sledećih sesija. Ali, trenutno sve zavisi od situacije na Kosovu i od ratifikacije, što je za Parlament i ostale evropske institucije jedan od glavnih argumenata da krenemo napred.

RSE: Do sada se uglavnom potenciralo na uslov ratifikacije demarkacije. Drugi uslov za viznu liberalizaciju je takođe i borba protiv korupcije, naročito među visokim zvaničnicima. Šta se očekuje?

Tanja Fajon: Drago mi je da ste pomenuli to pitanje jer je ono važno za države članice. Koliko shvatam iz razgovora sa Komisijom, njihova očekivanja su jasniji dokazi o gonjenju i konačne presude kada se radi o korupciji, naročito među visokim političkim krugovima. Dakle, okončanje korupcijskih predmeta. Ne mogu reći precizno da li se radi o jednoj osobi, pet ili 10 lica, ali su potrebni jasni dokazi.

RSE: Koja bi bila vaša poruka kosovskim političkim predstavnicima?

Tanja Fajon: Mi zajedno radimo sve što možemo kako bi građanima Kosova ukinuli vizni režim što je veoma bitno, naročito za mlade generacije, za one koje ne mogu da putuju. Želim da pozovem sve da pokušaju da budu konstruktivni, da vode dijalog, i da prate evropski put. Vizna liberalizacija svakako je veoma važan korak na tom putu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG