Dostupni linkovi

Fajon: Šteta bi bilo da Kosovo izgubi ovaj momenat


Tanja Fajon
Tanja Fajon

Novoimenovana izvestiteljka EU za viznu liberalizaciju sa Kosovom, Tanja Fajon, u intervjuu za RSE navodi da je zabrinjava situacija na Kosovu kada je reč o sprovođenju uslova Evropske komisije – ratifikacija sporazuma sa Crnom Gorom – odnosno, da bi bilo šteta da Kosovo, zbog neispunjavanja uslova, izgubi ovaj trenutak i viznu liberalizaciju.

Iako ističe da se sa Evropskom komisijom može raspravljati o uslovima, s obzirom da jedan takav uslov nije imala nijedna zemlja Zapadnog Balkana, Fajon ipak navodi da mora da se uradi sve da se to pitanje reši.

RSE: U četvrtak je održana prva rasprava Komiteta za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta o viznoj liberalizaciji Kosova. Rekli ste da ćete biti posvećeni rešavanju otvorenih pitanja. Kako očekujete da će se jedan od uslova postavljenih Kosovu, ratifikacija sporazuma o granici sa Crnom Gorom, rešiti?

Fajon: Najpre, jako sam zadovoljna da imamo predlog Evropske komisije konačno na stolu. Kosovo je sad ispunilo skoro sve kriterijume i dobilo zeleno svetlo. Teško je sada reći koliko vremena će to još trajati.

Na debati sam spomenula da bi mogli raspravljati sa Komisijom kakvi su kriterijumi, ukoliko uzmemo u obzir proces sa drugim zemljama Zapadnog Balkana. Sada trebamo da napravimo sve što je moguće. Ja ću uraditi ambicioznu agendu, a očekujem da kosovska strana radi to što se od nje traži.

Dakle, dok Komisija insistira da je ratifikacija dogovora o granici sa Crnom Gorom uslov, mislim da je bolje da pokušamo da učinimo sve da se taj uslov ispuni. Pre neki dan sam boravila u Prištini i vlast mi je potvrdila da je to moguće uraditi.

Dakle, očekujem da idemo u ovom pravcu napred, a s druge strane, razgovaraćemo sa Komisijom kako je moguće da se što pre zaključi taj dosije. Isto tako, i od evropskih vlada naravno, gde očekujem probleme, očekujem da će na kraju prihvatiti viznu liberalizaciju za građane Kosova.

RSE: Opozicija je odlučna u tome da neće prihvatiti demarkaciju, pa i po cenu da Kosovo izgubi liberalizaciju. Glasovi u Skupštini su još uvek upitni. Da li Kosovo zaista može da spreči demarkacija u slobodnom kretanju?

Fajon: Iskreno, jako me zabrinjava ta situacija na Kosovu i nadam se da je to sve zbog neke unutrašnje politizacije, jer bi bilo šteta da sad Kosovo izgubi mogućnost da dobije viznu liberalizaciju.

Ja ne mogu u ovom trenutku reći da bi mogli promeniti taj uslov, jer to nije na meni, to je na Evropskoj komisiji. Znam da je to osetljiva situacija, znam da je teško imati neku garantiranu većinu, ali, u svakom slučaju, ne znam kako bi u suprotnom krenuli dalje. Šteta bi bilo da se izgubi ovaj momenat. Naravno, tražićemo rešenja. Želim biti optimista.

Zgrada Evropske komisije, Brisel, 2016.
Zgrada Evropske komisije, Brisel, 2016.

S druge strane, trebate znati da atmosfera u Veću između svih zemalja članica nije toliko pozitivna kada je u pitanju bezvizna liberalizacija. Ne samo zbog Kosova, ili korupcije, ili pretnje od terorizma, već zbog toga što je cela EU u nekom grču, u nekoj kriznoj situaciji, zbog izbeglica, zbog krize, i u ovom kontekstu potrebna je sva pomoć kosovskih vlasti. Ja ću svaki dan i što brže moge raditi i sarađivati.

RSE: Vi ste zatražili od Evropske komisije da pojasni kako i zašto se Kosovu postavio uslov o demarkaciji granice, dok druge zemlje nisu to imale. Da li mislite da je taj uslov pravedan?

Fajon: Ne znam ako uopšte ima smisla da kažem da li je pravedno ili ne. To je uslov Komisije, znam da druge zemlje Zapadnog Balkana nisu imale slične uslove. Ali, ako se to traži od jedne zemlje, predložila bih da uradimo sve što je moguće.

Znam da je i kosovska vlast isto garantovala da ima dobar dogovor oko granice i da je moguće da taj dogovor ratificira. Idemo u tom pravcu, pa ćemo videti kako dalje ukoliko se proces blokira.

RSE: Kada govorimo o procedurama EU, kada građani Kosova mogu očekivati da putuju bez viza? Da li je moguće da će Parlament izglasati ovo pitanje pre letnjeg odmora?

Fajon: Baš ovih dana spremam agendu kako ćemo nastaviti. Postoje formalne procedure u Evropskom parlamentu. Prvo trebamo da imamo raspravu o predlogu u LIBE komitetu (Komitet za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta), potom u AFET komitetu (Komitet za vanjske odnose) gde će se glasati o mišljenju.

Dakle, želela bih da imamo barem u LIBE komitetu glasanje pre godišnjeg odmora. To je neka ambiciozna agenda zbog svih formalnih procedura. U svakom slučaju, ne očekujem da ćemo napraviti korak do vizne liberalizacije u proleće ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG