Dostupni linkovi

Pobunjenici koje podržava Turska proteruju kurdske snage iz gradova u Siriji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Pobunjenici u Siriji koje podržava Turska u velikoj meri su napredovali na severu zemlje, proterujući iz gradova i sela snage koje predvode Kurdi, navela je agencija AP.

To je usledilo nakon što je Ankara pokrenula kampanju kako bi potisnula ekstremiste istočno od reke Eufrat.

Opozicioni aktivisti su prethodno saopštili da je najmanje 35 civila ubijeno u vazdušnim napadima oko grada Džarablusa, na severu Sirije, dok je turska vojska saopštila da je ubijeno barem 25 kurdskih boraca i uništeno pet zgrada koje su koristili.

Turska je ranije ove nedelje poslala tenkove i specijalne snage uz podršku aviona SAD preko granice u Siriji da pomognu pobunjenicima da zauzmu Džarablus, uporište takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), ali i da proteraju njihove militante sa tursko-sirijske granice.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u nedelju, na skupu u graničnom gradu Gazijantep, rekao da će se njegova vojska boriti protiv terorizma u Siriji i Iraku.

"Nećemo prihvatiti nikakvu terorističku aktivnost na našim granicama ili blizu njih. Što se tiče terorističke Stranke demokratskog jedinstva (PYD), borit ćemo se protiv nje s istom odlučnošću. Terorističkim organizacijama koje misle ovu zemlju baciti na kolena poručujem da će bombe koje su aktivirali, eksplodirati sutra u njihovim vlastitim rukama", rekao je Erdogan.

Turski predsednik je ponovno govorio i o smrtnoj kazni, dok je narod kojem se obraćao tražio povratak takve vrste sankcija.

"Moj narod želi smrtnu kaznu, zar ne? Ko će doneti odluku o tome? Velika narodna skupština Turske. Ovaj vaš zahtev sam im poslao i danas ponovno šaljem. Treba da razgovaraju o tome i nakon toga odluče. Kad odluka dođe do mene, govorim svoje mišljenje, odobriću je", poručio je Erdogan.

XS
SM
MD
LG