Dostupni linkovi

Putin: Zabrana za ruske paraolimpijce je nemoralna


Vladimir Putin u Kremlju na dočeku ruskih olimpijaca, 25. avgust 2016.
Vladimir Putin u Kremlju na dočeku ruskih olimpijaca, 25. avgust 2016.

Zabrana takmičnja ruskim paraolipmijcima da učestvuju na Paraolimpijadi u Riju sljedećeg mjeseca je cinična i nemoralna, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak, ali je dodao da Moskva priznaje greške koje su učinjene u sportu te zemlje kada je riječ o korištenju dopinga.

Ruski atletski tim isključen je sa igara u Rio de Žaneiru, koje su upravo okončane nakon što su svjetske anti-doping vlasti optužile Moksvu da sponzoriše državni doping program.

Takođe cijelom ruskom paraolipmijskom timu zabranjeno je učešće na Paraolimpijadi zbog istih optužbi.

Na ceremoniji dočka ruskih olimpjaca iz Rija u Kremlju, Putin je rekao da Međunarodna anit-doping agencija ima oštar stav prema Rusiji zbog političkog pritiska.

Na upravo završenoj Olimpijadi ruski sportisti zauzeli su četvrto mjesto po broju osvojenih zlatnih medalja. Prema Putinovim riječima rezulatat bi bio bolji da trećina ruskih spotista nijesu isključeni.

U utorak je Sud za sportsku arbitaržu (CAS) saopštio da je Rusija izgubila spor u kojem se žalila na odluku da i njihovi paraolimpijci budu isključeni sa igara koje će se održati sljedećeg mjeseca takođe u Riju.

XS
SM
MD
LG