Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sirija tursku vojnu akciju smatra narušavanjem njenog suvereniteta


Turski tenkovi na granici sa Sirijom

Sirijski ministar vanjskih poslova optužio je Tursku za narušavanje suvereniteta, nakon što su Turci jutros rano tenkovima ušli u teritoriju Sirije.

Turski predsjednik Tajip Erdogan je kazao kako su „pokrenuli operacije protiv takozvane Islamske države i sirijskih kurdskih boraca na sjeveru Sirije da okončaju napade na svojoj granici“.

Desetak turskih tenkova ušlo je tri kilometra unutar sirijske teritorije u pravcu položaja koje drže militanti "Islamske države" (IDIL) u sirijskom gradu Jarablus, javljaju jutros reporteri stranih agencija, kao i državna turska agencija Anadolija.

Turska vojska podržana snagama međunarodne koalicije započela je prije zore operaciju “Bouclier de Euphrate” (Štit Eufrata), borbenim avionima i svojim specijalnim snagama za borbu protiv IDIL-a u Jarblosu, gradu na granici s Turskom.

Kao član američke koalicije protiv IDIL-a u Siriji, Turska nije saglasna sa podrškom Washingtona sirijskim kurdskim pobunjenicima. Ankara naime strahuje da bi napredovanje sirijskih Kurda u Siriji moglo ohrabriti kurdske pobunjenike u Turskoj.

XS
SM
MD
LG