Dostupni linkovi

Kovač: Hrvatska neće trpjeti zastrašivanja Srbije


Miro Kovač
Miro Kovač

Ministar vanjskih i evropskih poslova u tehničkom mandatu Miro Kovač izjavio je da Hrvatska želi dobrosusjedske i partnerske odnose sa Srbijom, ali da neće trpjeti "zastrašivanje i provokacije" i da namjerava uvesti "protivmjere "zbog progona hrvatskih branitelja".

Kovač je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz povodom svoje ranije izjave da Srbija "nikada neće ući u EU" rekao da se to odnosi na Srbiju koja provodi sadašnju politiku.

"Ponavljam, ovakvom politikom (Srbija) nikada neće ući u EU i Hrvatska će uvesti protivmjere zbog progona hrvatskih branitelja nakon što je na graničnom prelazu sa Srbijom uhapšen hrvatski državljanin. Takvo ponašanje, zastrašivanje i provokacije više nećemo trpjeti", rekao je Kovač.

On je rekao da Hrvatska traži od Srbije sve podatke o hrvatskim državljanima koji su osumnjičeni ili optuženi, za kojima je u Srbiji raspisana potjernica ili kojima je suđeno u odsustvu.

Kovač je kritikovao govor srpskog premijera Aleksandra Vučića na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini povodom 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, navodeći da to ne doprinosi dobrosusjedskoj saradnji.

"Srbiji će trebati puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila evropske vrijednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje", rekao je Kovač.

On je dodao da će Zagreb insistirati da Srbija na putu ka EU mora ispuniti sve kriterije.

"Bićemo strogi i pošteni. Popusta neće biti", rekao je Kovač.

XS
SM
MD
LG