Dostupni linkovi

Lavrov i Keri o koordinisanoj akciji u Siriji


Alepo
Alepo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri razgovarali su danas o primeni rusko-američkog dogovora o koordinisanoj akciji u Siriji i prekidu vatre, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da su Lavrov i Keri razgovarali telefonom i da je inicijativa došla od strane Vašingtona.

Oni su razgovarali o situaciji u Alepu i koji je najbolji način primene sporazuma koji je Moskva postigla u julu kada je Keri posetio Moskvu, preneo je Rojters.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je juče izjavio da je Rusija blizu udruživanja snaga sa SAD kako bi se uspostavio mir u razorenom Alepu, drugom najvećem gradu u Siriji.

"Korak po korak, približavamo se situaciji u kojoj - govorim samo o Alepu - ćemo moći da počnemo da se zajedno borimo kako bismo uspostavili mir na toj teritoriji", rekao je Šojgu televiziji Rosija 24.

Ruski ministar je naveo da su Moskva i Vašington i dalje u dubokom neslaganju što se tiče situacije u Alepu i optužio pobunjenike da drže civile kao taoce i izvode brutalne samoubilačke napade.

"U istočnom delu Alepa, ljudi su taoci", rekao je Šojgu, optuživši pobunjenike da postavljaju bombe duž ruta za zbeg koje je Rusija uspostavila i da pogubljuju ljude.

"Da li je to umerena opozicija? Ko je to?", zapitao je ministar.

Šojgu je, istovremeno, oštro kritikovao optužbe da je Moskva nametnula blokadu u oblastima koje u rukama drže pobunjenici, nazvavši ih neistinama i propagandom

XS
SM
MD
LG