Dostupni linkovi

Boko Haram: Neke otete devojčice poginule u vazdušnim napadima


Džihadisti Boko Harama (arhiva)
Džihadisti Boko Harama (arhiva)

Militantna džihadistička grupa Boko Haram objavila je u nedelju video koji navodno prikazuje da su neke od devojčica ranije otetih u gradu Čiboku, poginule u vazdušnim napadima nigerijskih snaga, javlja AP.

Na snimku, objavljenom na Tviteru, traži se oslobađanje zarobljenih ekstremista u zamenu za kidnapovane devojčice.

Video prikazuje pokrivenu devojku, identifikovanu kao jednu od 276 učenica otetih aprila 2014 na severoistoku Nigerije, koja kaže da su neke njene drugarice poginule u bombardovanju, te da se 40 njih „udalo“ za islamističke borce.

Jedan od boraca na snimku zapretio je da će, ako nigerijska vlada nastavi da se obračunava sa Boko Haramom teškim naoružanjem, devojke biti ubijene.

Navodi se i da zarobljene devojke drži vođa džihadista Abubakar Šekau.

Boko Haram je oteo devojčice mesta Čibok iz državne osnovne škole, a njihov jedni „greh“ je bio što su želele da pohađaju nastavu. Njih šezdesetak uspelo je nešto kasnije da pobegne, ali je njih 219 ostalo u rukama otmičara.

Za ove dve godine čekajući svoje otete kćeri, dve majke i 16 očeva su umrli. Neki su i sami bili žrtve napada Boko Harama, drugi od bolesti koje je izazvao stres, kako je to za AP pojasnio Yakubu Nkeki, koji rukovodi grupom za podršku roditeljima kidnapovanih devojčica.

Boko Haram je od tada oteo još 2.000 devojčica i dečaka, mnoge od njih iskoristio je kao seksualno roblje, neke kao borce čak i bombaše samoubice, objavio je Amnesty International.

XS
SM
MD
LG