Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otvorene Olimpijske igre u Rio de Žaneiru


Performansi na stadionu Marakana, Rio de Žaneiro, 6. avgust

Letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru zvanično su danas otvorene, pošto je maratonac Vanderlej de Lima upalio olimpijski plamen, a vršilac dužnosti predsednika Brazila Mišel Temer proglasio je početak takmičenja.

Organizatori prvih Olimpijskih igara u Južnoj Americi proslavili su na otvaranju svoje kišne šume i veliku kreativnu energiju raznolikog rasnog i etničkog sastava svoje populacije, uz poznate zvuke sambe, bosanove i fanka.

Veliki deo ceremonije činila je muzika, koja je sastavni deo brazilskog identiteta, a lokalne i globalne zvezde iz sveta muzike nastupile su potpuno besplatno na otvaranju.

Ceremonija otvaranja odala je poštovanje i svojim favelama. Organizatori ništa nisu krili, od dolaska Portugalaca i osvajanja zemlje od tamošnje populacije do korišćenja afričke ropske populacije. Sve to zajedno pokazuje koliko je Brazil složena i raznolika zemlja.

U toj zemlji se nalazi i Amazon, najveća svetska šuma, a organizatori Igara iskoristili su priliku da pred oko tri milijarde ljudi koji su gledali otvranje najvećeg sportskog događaja na svetu skrenu šažnju svima da vode računa o planeti, da sade drveća i čuvaju prirodu.

Za razliku od Igara 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, ceremonija otvaranja Igara u Riju bila je skromnija, ali je obilovala domaćim zvezdama.

Organizatori su namenili sadnice za svaku pojedinačnu delegaciju na Igrama, a oko 11.000 sadnica biće zasađeno u jednoj oblasti Brazila i to mesto biće nazvano "Šuma sportista".

Olimpijsku baklju je na stadion uneo nekadašnji teniser Gustavo Kuerten, koji je potom predao brazilskoj košarkaškoj legendi Ortensiji Markari. Ona je baklju donela do pozornice, predala je De Limi, koji je upalio olimpijski plamen uz burnu podršku sa tribina.

Organizatori Igara želeli su da plamen bude manji, da bi podsetili svet na globalno zagrevanje izazvano korišćenjem fosilnih goriva i gasova "staklene bašte".

Igre će trajati do 21. avgusta.

XS
SM
MD
LG