Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ljajić najavio mogućnost recipročnih mjera prema Makedoniji


Rasim Ljajic, ministar trgovine i turizma Srbije

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je odlukom o poskupljenju fitosanitarnih uvjerenja za uvoz pšenice u Makedoniju, ta zemlja uvela vancarinske barijere prema Srbiji i najavio mogućnost uvodjenja recipročnih mjera.

On je agenciji Beta rekao da je odluka makedonskog Ministarstva poljoprivrede, prema kojoj su cijene fitosanitarnih uvjerenja za uvoz pšenice u tu zemlju povećane za čak 833 posto, nastavak loše prakse Vlade Makedonije da svake godine u ovo vreme uvodi vancarinske barijere.

"Vancarinskim barijerama makedonske strane svake godine se daje različita forma, ali je suština uvek ista – sprečavanje slobodne trgovine i ograničavanje izvoza pšenice i brašna iz Srbije u Makedoniju. Na taj način narušava se princip slobodnog protoka roba i usluga", precizirao je Ljajić.

Iako se povećanje cijena fitosanitarnih uvjerenja formalno ne odnosi samo na izvoznike iz Srbije, kazao je Ljajić, jasno je da odluka uperena protiv srpskih preduzeća, koja su u ovom periodu godine tradicionalno najveći izvoznici žita u Makedoniju.

XS
SM
MD
LG