Dostupni linkovi

Policija: Napad u Londonu nije teroristički


Mesto napada u Londonu
Mesto napada u Londonu

Napad nožem koji je na Rasel skveru u Londonu izvršio norveški tinejdžer poreklom iz Somalije, ubivši jednu Amerikanku i ranivši još pet osoba, nije teroristički, saopštila je danas britanska policija.

Na ulicama Londona danas je prisutan povećan broj specijalaca i pripadnika antiterorističkih jedinica, iako je pomoćnik komesara za specijalne operacije Mark Rouli ranije rekao da napadač "najverovatnije ima psihičkih problema" i da istraga ukazuje na mentalni poremećaj.

Policija je prvobitno navela da je terorizam "jedan od pravaca u kojem se vodi istraga slučaja", a neki britanski mediji spekulisali su da je napad teroristički akt.

Rouli je, medjutim, naveo da "nije nadjen nikakav dokaz radikalizma niti ima ikakvih indicija da je napadač bio motivisan terorizmom".

On je dodao da su, pored osumnjičenog, saslušani i članovi njegove porodice i svedoci dogadjaja, a pretražen je i njegov dom, te da policija veruje je to bio "spontani napad" čije su žrtve izabrane "nasumično".

Prema Roulijevim rečima, tinejdžer, čije ime nije saopšteno, Norvežanin je somalijskog porekla, ali policija smatra da to "nije relevantno za istragu motiva napada".

Norveška policija navela je da je napadač 2002. godine kao dete otišao iz Norveške.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan takodje je rekao da nema dokaza da je mladić bio motivisan Islamskom državom ili nekom sličnom islamističkom grupom.

U napadu je ubijena Amerikanka, starosti oko 60 godina, a ranjeno pet osoba, državljani Velike Britanije, SAD, Izraela i Australije, od kojih nijedna nije u životnoj opasnosti.

U poslednje tri godine, u Londonu su se dogodila dva napada nožem inspirisana radikalnim islamom. Dvojica muškaraca motivisanih Al Kaidom ubila su 2013. godine vojnika van dužnosti, a u januaru ove godine, mentalno oboleli muškarac pokušao je da "zbog Sirije" odrubi glavu jednom putniku u metrou.

XS
SM
MD
LG