Dostupni linkovi

Kocijančič: I Hrvatska i kandidati za EU moraju poštovati načela Unije


Maja Kocijančič
Maja Kocijančič

Portparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančič izjavila je da se pitanja pokrenuta u pismu srpskog premijera Aleksandra Vučića čelnicima Evropske komisije "tiču temeljnih i bespogovornih načela Evropske unije i očekuje se da im budu privržene zemlje članice EU i kandidati za članstvo".

Kocijančič je to izjavila agenciji Beta povodom pisma koje je srpski premijer uputio predsedniku EK Žan-Klodu Junkeru, komesaru Johanesu Hanu i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, u kojem predočava da se "u Hrvatskoj vodi ogoljena antisrpska politika".

Portparolka Kocijančič je istakla da će "Komisija naravno odgovoriti na to pismo" u kojem Vučić takođe naglašava da se u Hrvatskoj ukidaju presude zločincima iz Drugog svetskog rata, dižu spomenici i rehabilituju zločinci.

"Od svih očekujemo da poštuju svoja obećanja i obaveze", podvukla je predstavnica za štampu Johanesa Hana i Federike Mogerini.

Maja Kocijančič je istakla da je "proces kojim Zapadni Balkan ide ka članstvu EU (a to obuhvata i zemlju koja je sad članica) utemeljen na pomirenju, dobrim susedskim odnosima i regionalnoj saradnji".

"Ta načela su i dalje na snazi i jesu opredeljenje i obaveza za ceo region", naglasila je portparolka EK.

XS
SM
MD
LG