Dostupni linkovi

Stejt department osudio ispaljivanje balističkih raketa


Sjeverna Koreja lansira balističke rakete u vazduh
Sjeverna Koreja lansira balističke rakete u vazduh

Američki Stejt department saopštio je danas da je upoznat sa izvještajima o ispaljivanju balističkih projektila u Sjevernoj Koreji i da snažno osuđuje taj potez Pjongjanga.

"I dalje smo spremni da sarađujemo sa saveznicima i partnerima širom svijeta kako bismo odgovorili na dodatne provokacije Demokratske Narodne Republike Koreje, kao i da bismo odbranili sebe i svoje saveznike od bilo kakvog napada ili provokacije", rekla je Džulija Mejson, portparol Stejt departmenta.

Ona je dodala da će lansiranja projektila samo "povećati odlučnost međunarodne zajednice da se suprotstavi" potezima Sjeverne Koreje.

Vojska SAD saopštila je prethodno da je detektovala simultana lansiranja dva sjevernokorejska balistička projektila srednjeg dometa.

Američka Strateška komanda objavila je da je jedna raketa eksplodirala odmah poslije lansiranja, dok je druga nakon leta preko Sjeverne Koreje pala u Japansko more.

U tekstu je naglašeno da je Sjevernoamerička komanda za aerosvemirsku odbranu zaključila da ova lansiranja ne predstavljaju opasnost po Sjevernu Ameriku.

XS
SM
MD
LG