Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama pozvao sunarodnike da Hilari Klinton dovedu do pobede


Barak Obama

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je svoje sunarodnike da dovedu Hilari Klinton do Bele kuće, ocenivši da je sam smisao demokratije u pitanju na predsedničkim izborima u novembru.

U govoru pretposlednjeg dana Nacionalne konvencije demokrata u Filadelfiji u sredu uveče aktuelni američki predsednik je ukazao na pravu opasnost koju u njegovim očima predstavlja republikanski predsednički kandidat Donald Tramp, demagog, i "samoproklamovani spasitelj" zemlje. On je nasuprot toga hvalio, uz snažni aplauz u sali, solidno iskustvo Hilari Klinton, njegove bivše državne sekretarke.

"Amerika je već velika, Amerika je već snažna", rekao je Obama, parafrazirajući Trampov slogan u kampanji, i dodao da može da kaže da nikad ni jedan muškarac niti žena nije bio toliko kvalifikovan kao Hilari Klinton da bude predsednik SAD.

"I mogu da vam obećam, naša snaga, naša veličina ne zavise od Donalda Trampa...", rekao je 44. predsednik SAD koji sa 55 godina odlazi sa predsedničkog mesta posle dva mandata.

Uz bučni aplauz u sali Hilari Klinton mu se pridružila na sceni na kraju govora. Dva saveznika su se rukovala i uhvatila za ruke u znak jedinstva. Hilari Klinton će danas, poslednjeg dana demokratske konvencije, zvanično prihvatiti predsedničku nominaciju stranke.

Obamin govor od 45 minuta, preko direktnog televizijskog prenosa pratili su milioni Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG