Dostupni linkovi

Višegradska grupa protiv relokacije izbeglica


Izbeglice u Grčkoj, ilustrativna fotografija
Izbeglice u Grčkoj, ilustrativna fotografija

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Višegradske grupe ocenili su danas u Varšavi da;program relokacije izbeglica po Evropi i nacionalne izbegličke kvote samo podstiču nove talase migracije s Bliskog istoka i iz Afrike i da prioritet za EU mora da bude da garantuje bezbednost svojim gradjanima i zaštiti svoje granice.

"Svi smo složno negativno ocenili sistem automatske relokacije izbeglica. Taj sistem je faktor koji podstiče dalje talase migracije. Složili smo se da naš prioritet bude zaštita naših granica", kazao je na konferenciji za novinare posle sastanka s ministrima Češke, Slovačke i Madjarske poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

Poljski ministar je kazao da prioritet mora da bude zaštita i bezbednost vlastitih gradjana, a ponudio je da Poljska pošalje Madjarskoj pomoć da čuva svoje granice pred izbeglicama.

"Poslaćemo takav kontingent kakav zatraže Madjari", rekao je Blaščak.

Ministar unutrašnjih poslova Slovačke, koja od 1. jula predsedava EU, Robert Kalinjak kazao je da će njegova zemlja tokom predsedavanja nastojati da pre svega promoviše pozitivnu agendu, odnosno mere za rešavanje migracijske krize za koje postoji saglasnost medju članicama EU.

"Maksimalno ćemo nastojati da podržimo izradu propisa i bićemo promoteri pozitivne agende kao što su inteligentne granice ili sistem plavih karata koji će pomoći legalnu migraciju u EU", kazao je Kalinjak.

Zemlje Višegradske četvorke spremne su da pomognu solidarno izbeglicama koje beže iz svojih domova, ali ne kod sebe ni u Evropi, već u blizini oružanog sukoba - u Turskoj, Jordanu i Libanu.

Kalinjak je rekao da je "najbolje rešenje ipak zaustaviti tok migracije".

"Saglasili smo se da je mnogo efikasnije pomagati na mestu gde su prave izbeglice - u Libanu, Jordanu i Turskoj. Predložio sam da koordiniramo našu pomoć koju tamo šaljemo", kazao je Blaščak.

Poljska je u julu od Češke preuzela predsedavanje Višegradskom četvorokom, neformalnom regionalnom grupom za saradnju koju su pripremajući se svojevremeno za evropsku integraciju osnovale Poljska, Češka, Slovačka i Madjarska.

XS
SM
MD
LG