Dostupni linkovi

Kina pozvala ambasadora SAD i Južne Koreje na razgovor


Zastave SAD i Kine, ilustrativna fotografija
Zastave SAD i Kine, ilustrativna fotografija

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo američkog i južnokorejskog ambasadora na razgovor kako bi uložili protest zbog postavljanja naprednog raketnog odbrambenog sistema SAD u Južnoj Koreji, prenosi Rojters.

Rusija je ranije danas upozorila da će američko postavljanje naprednog raketnog sistema u Jožnoj Koreji imati "nepopravljive posledice".

"SAD, uz podršku njihovih partnera, nastavljaju da jačaju potencijal azijsko-pacifičkog odbrambenog sistema, koji podriva uspostavljenu stratešku ravnotežu u regionu i šire", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a preneo AFP.

Ove akcije "na najnegativniji način utiču na stratešku stabilnost", saopštilo je rusko ministarstvo povodom najava SAD i Južne Koreje da će postaviti raketni sistem zbog severnokorejskih pretnji.

Kina je prethodno saopštila da će američki sistem "ozbiljno naškoditi strateškim bezbednosnim interesima zemalja u regionu".

SAD su u četvrtak pozvale Severnu Koreju da se uzdrži od saopštenja i akcija koje podižu tenzije u regionu.

SAD su tako odgovarile na upozorenje Severne Koreje da Pjongjang planira žestok odgovor nakon što je Vašington uveo sankcije protiv severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

XS
SM
MD
LG