Dostupni linkovi

UN: Oko 30.000 stranih boraca u Iraku i Siriji


UN izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, ilustracija
UN izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, ilustracija

Šef agencije Ujedinjenih nacija za kontraterorizam izjavio je da se grupa "Islamska država" (IDIL) pokazala kao mnogo fleksibilnija i sklona prilagođavanju od vlada koja se bore protiv ovih militanata.

Gotovo 30.000 stranih boraca nalaze se u Iraku i u Siriji na teitoriji koje kontroliše IDIL, rekao je obraćajući se diplomatama u Ženevi direktor Komiteta UN za kontraterorizam Jean Paul Laborde i upozorio da postoji rizik od sve jačih napada u njihovim zemljama porekla.

"Rizici od terorističkih napada u zemljama porijekla mogu biti jači kao kontrateža pritiscima koji se vrši na njih", rekao je Laborde.

On je pozvao države da uspostave metodu "filtriranja" da se izdvoji veliki broj stranih boraca koji nijesu opasni od onih koji jesu.

Laborde, bivši francuski sudija rekao je i da međunarodna zajednica ima pravna sredstva da se bori potiv terorizma ali je naglasio da je prilagodljivost i fleksibilnost ove grupe mnogo brža od reorganizacionih spobnosti vlada..

Založio za to da međunarodna zajednica više radi sa privatnim firmama kao što su Google, Twitter ili Microsft da bi bolje nadzirali teroriste preko interneta, a da se istovremeno ne krši sloboda izražavanja.

UBN zvaničnik je takođe pozvao države da brže razmjenjuju informacije i upozorio će broj terorističkih napada nastaviti da raste ako se to ne bude radilo.

Laborde poručuje : "Moramo biti mnogo fleksibilniji".

XS
SM
MD
LG