Dostupni linkovi

Vigemark: Tek slijedi ocjena o rezultatima popisa


Lars-Gunnar Wigemark

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je da je Unija primila k znanju prve objavljene rezultate popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine, te da treba biti oprezan sa formulacijama da su ti rezultati u skladu sa međunarodnim standardima, jer to tek treba utvrditi.

Vigemark je napomenuo da će konačna ocjena Međunarodne monitoring misije obuhvatiti sve aktivnosti za distribuciju konačnih rezultata.

"Međunarodna monitoring misija ocijeniće kvalitet popisa stanovništva nakon detaljne analize. Još ne možemo ocjenjivati fazu obrade i distribucije podataka. To će biti urađeno tek na jesen", rekao je Vigemark za "Dnevni avaz".

On je ponovio da su rezultati popisa od ključne važnosti za socio-ekonomsko planiranje u BiH, te da će pomoći u sprovođenju Reformske agende i procesu evropskih integracija.

Šef Delegacije EU smatra da je problem što "dio zemlje, odnosno Republika Srpska, ne priznaje rezultate popisa, iako je Zavod za statistiku Srpske učestvovao u cijelom procesu".

Vigemark kaže da za EU nije važno koliko u BiH ima Bošnjaka, Srba i Hrvata, već koliko ima stanovnika, čime se bave, da li su zaposleni, koliko je studenata i koja im je dobna struktura.

"To su podaci koji su ključni", naglasio je Vigemark.

XS
SM
MD
LG