Dostupni linkovi

Čović: Sve odluke za EU moramo donijeti ove sedmice


Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović kazao je na druženju s novinarima u utorak kako će učiniti sve da BiH dobije pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo u EU.

Upozorio je kako u BiH ne smije biti preglasavanja i da se odluke moraju donijeti u ovoj sedmici jer više nema vremena.

Čović je rekao kako je došlo do zastoja kada je riječ o donošenju odluka koje bi rezultirale pozitivnim odgovorom na bh. aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i aktivacijom MAP-a.

Ipak izrazio je nadu da će se problemi s kojima se susrijeće BiH riješiti u skorije vrijeme pri tome dodajući da će članovi Predsjedništva BiH ove sedmice posjetiti Njemačku i da će u narednih 15 ili 20 dana bit održani sastanci koji se tiču puta BiH ka EU i NATO-u.

Član Predsjedništva BiH kazao je kako se odluke moraju donijeti u ovoj sedmici s obzirom na to da više nema vremena, podsjećajući kako je nužno usvojiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i usavršiti mehanizam koordinacije kojim bi BiH mogla komunicirati jednim glasom s EU.

Čović je dodao i da je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo SSP te da nisu tačne priče da će BiH izgubiti milione usvajanjem ovog sporazuma.

Na pitanje zašto Ivanić nije preglasan s obzirom na to da je SSP u interesu građana BiH, Čović je odgovorio da bilo kakvo preglasavanje u Predsjedništvu BiH ne može donijeti ništa dobro.

U ovom slučaju to bi značilo da bi takav SSP trajao eventualno 15 dana i da bi uslijedila blokada.

Što se tiče odluke o objavi rezultata popisa u BiH, Čović je kazao kako nema smisla da isključivo HDZ BiH predlaže određene izmjene, već da to trebaju usaglasiti sve stranke.

Rekao je kako je izigrano povjerenje Mladena Ivanića s obzirom na to da je postojao politički dogovor da se objava rezultata popisa u BiH prolongira.

Čović je iznio stav da se u naredna dva dana može sazvati sjednica na kojoj bi se otvorilo i riješilo to pitanje ukoliko ima volje za to.

On je poručio da se politički lideri u BiH moraju vratiti procesu dogovaranja i da "čisto sumnja da je bilo ko od njih toliko neodgovoran da pod znak pitanja stavlja evropski put BiH".

XS
SM
MD
LG