Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Patrijarh Irinej otputovao na sabor pravoslavnih crkava u Grčkoj


Srpski patrijarh Irinej (L) koji ide na Sabor i ruski Kiril koji je odbio učešće na skupu pravoslavnih crkava

Patrijarh srpski Irinej otputovao je na sabor pravoslavih crkava koji će biti održan na Kritu, u Grčkoj, praćen visokom i brojnom delegacijom Srpske pravoslavne crkve, saopštila je u četvrtak SPC.

Zajedno sa patrijarhom Irinejom na kritskom saboru SPC će predstavljati 24 episkopa, objavljeno je na sajtu SPC.

SPC je u srijedu potvrdila da će njena delegacija učestvovati na Vaseljenskom saboru na Kritu, koji počinje ove nedjelje, ali je zatražila da se na skupu razmatraju i pitanja koja su predložile crkve, koje su otkazale učešće na Saboru.

U suprotnom, saopštila je SPC i njena delegacija će napustiti sabor.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je u sredu da će istorijski sabor svih pravoslavnih crkava biti održan, iako je dolazak otkazala Rusija, kao četvrta pravoslavna crkva koja neće prisustvovati skupu na Kritu.

Patrijarh Vartolomej čije je sedište u Istanbulu i važi za prvog među jednakima, rekao je da se nada da će ruska crkva i još tri koje su odlučle da ne učestvuju promijeniti mišljenje.

Skup koji treba da počne u nedelju trebalo je da okupi lidere 14 nezavisnih pravoslavnih crkava da promovišu jedinstvo među 300 miliona pravoslavaca, pripreman 55 godina.

Moskovska patrijaršija je rekla da ne može prisustvovati sastanku, jer su druge pravoslavne crkve - Bugarska, Gruzijska crkva i Antiohijska patrijaršija čije je sjedište u Siriji, odbile da učestvuju.

XS
SM
MD
LG