Dostupni linkovi

Deportacija ruskih navijača sa EURO-a 2016


Ruski fubalski navijači u Lilu 14. juna
Ruski fubalski navijači u Lilu 14. juna

Šef Ruske fudbalske navijačke asocijacije ekstremni desničar Aleksander Šprigin je među dvadeset ruskih navijača koji će naredih dana biti deportovani iz Francuske zbog izazivanja nereda, saopštio je za Reuters policijski izvor.

Dvadesetorica najvijača koji će biti deportovani bili su među grupom od 40 uhapšenih u regionu Marselja u utorak, nakon što je nasilje započelo još prilikom utakmice Rusije sa Engleskom.

Šprigin je u telefonskoj izjavi za Reuters, rekao da je autobus u kojem je bio i on kao i drugi navijači koji su išli prema Lilu, na sjeveru Francuske zaustavljen u policijskoj akciji u Kanu.

Stephane Bouillion, refekt regiona Marsej je rekao za AP da su ruski navijači osumnjičeni za izazivanje nereda na utakmici Rusija Eneglska 11. juna u Maselju."

Trenutno se prema njegovim riječima nalaze u pritvoru i biće deportovani narednih dana.

Policija je od početka Evropskog prvenstva u fudbalu 10. juna uhapsila 323 osobe zbog nereda, krađa i izazivanja štete, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.

"Od te 323 osobe, 196 je u pritvoru, osam je osuđeno na zatvorske kazne, a tri na uslovne", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Poslije nereda na ulicama Marseja prošlog vikenda, pojačane su mjere bezbjednosti u cijeloj Francuskoj, a posebno u gradovima gdje igraju reprezentacije Rusije i Engleske.

Ranije u četvrtak Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da žali zbog noćašnjih nerede navijača u Lilu i osuđuje ih, dok su pohvalili francusku policiju "koja je bila u stanju da održi situaciju pod kontrolom".

Tokom noćašnjih nereda francuska policija uhapsila je 36 engleskih navijača na ulicama u Lilu. Navijači su u alkoholisanom stanju pjevali ispred kafića i palili i bacali baklje.

Vjeruje se da su engleski navijači čekali ruske, koji su sinoć bili na utakmici sa Slovačkom, ali je policija pravovremeno reagovala i spriječila susret.

XS
SM
MD
LG