Dostupni linkovi

Ipsos MORI: Za Brexit 53 posto, za ostanak u EU 47


Telefonsko ispitivanje javnog mnjenja u Velikoj Britaniji, koje je provela agencija Ipsos MORI pokazalo je da 53 posto Britanca želi da napusti EU, a da je za ostanak u evropski blok 47 odsto građana, saopštio je dnevnik Evening Standard.

Kako je naveo ovaj list, iz ankete su isključeni neopredijeljeni glasači.

I istraživanje javnog mnjenja koje je objavljno prije dva dana, a provela ga je druga monitoring agencija pokazalo je da su pristalice Brexita u prednosti.

Prema dosadašnjim istraživanjima Ipsos MORI-ja, ovo je prvi put da su pristalice izlaska iz EU u anketama u prednosti nad Britancima koji se zalažu za ostanak u 28 -člani evropski blok. Prvi put od kako je, kako navodi Evening Standard, premijer David Cameron (Dejvid Kameron) rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo održati referendum o EU a to je bilo 2013.

U maju je istraživanje Ipsos MORI-ja pokazivalo da samo 37 posto Britanaca želi da izađe iz EU, dok je 55 posto bilo onih koji su željeli da ostanu u evropskom bloku.

Sljedeće sedmice, 23. juna u Britaniji će se održati referendum o Brexitu.

Nekoliko anketa u posljednjim istraživanjima pokazalo je da je kampanja za izlazak -Brexit, u prednosti uoči referenduma.

I analiza finansijske banke JPMorgan, pokazala je u srijedu da opcija za izlazak iz EU vodi.

XS
SM
MD
LG