Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Most: Odlazak Oreškovića, raspuštanje Sabora


Tihomir Orešković, hrvatski premijer

U Hrvatskom saboru je počela rasprava o opozivu premijera Tihomira Oreškovića na prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Miroslav Šimić, predsjednik Kluba Mosta u Hrvatskom saboru izjavio je uoči rasprave o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću koja će se održati u četvrtak, da Most neće sudjelovati u preslagivanju vlasti već će biti za nove izbore.

Šimić je pokazao i potpise 12 Mostovih zastupnika koji će u slučaju izglasavanja nepovjerenja podržati raspuštanje Sabora, javlja HRT.

"Malo je još šanse da se od te rasprave odustane, što bi mi iskreno htjeli. Ako se ne odustane, Most je jasan, nećemo sudjelovati u preslagivanju, bit ćemo za nove izbore", poručio je Šimić i pokazao potpise 12 zastupnika iz Kluba Mosta koji će u slučaju izglasavanja nepovjerenja Oreškoviću podržati raspuštanje Sabora.

To je ono što nas može čekati danas ako ova rasprava bude išla u smjeru kako je u srijedu najavljeno, a to je da se izglasa nepovjerenje premijeru Oreškoviću, rekao je Šimić tumačeći kako je osnovni smisao tog poteza da se sruši Vlada u čijem je kreiranju Most sudjelovao i za čiji opstanak će se boriti.

Predsjednik zastupničkog kluba HDZ Ivan Šuker izjavio je da će se o prijedlogu 42 zastupnika Domoljubne koalicije koju vodi HDZ raspravljati i glasati danas pošto parlament raspravi prijedloge dva zdravstvena zakona.

Ključni razlog zbog kojeg HDZ kreće u rušenje premijera, a time i cijele vlade u vladajućoj stranci objašnjavaju činjenicom da se Orešković okrenuo protiv stranke koja ga je dovela za predsjednika vlade, ali i navodnom zloupotrebom obavještajnog aparata.

Partner HDZ u vladi, Most stoji i dalje uz Oreškovića i traži od HDZ da odustane od opoziva, jer će u protivnom Mosta potpisati zahtjev opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) za samoraspuštanjem Sabora što vodi ka vanrednim izborima.

Podršku opozivu najavile su, međutim, opozocione stranke, među njima i SDP, tako da HDZ i bez Mosta ima dovoljno ruku za rušenje premijera.

Za izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću, potrebni su glasovi najmanje 76 poslanika. Opozivom premijera pada cijela vlada desnog centra.

XS
SM
MD
LG