Dostupni linkovi

Vlada uputila Skupštini zakon o produženju mandata EULEX-a


Vlada Kosova je u ponedeljak usvojila nacrt zakona koji predviđa produžetak mandata misiji EU za vladavinu zakona, EULEX, na još dve godine.

Nacrt zakona je prosleđen Skupštini Kosova, uz preporuku da se zakon usvoji pre isteka mandata ovoj misiji, a to je 14. juna.

Očekuje se da će predsedništvo Skupštine o zakazivanju sednice po tom pitanju odlučiti u utorak ujutru.

Odluka vlade usledila je nakon razmene pisama između predsednika Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Federike Mogherini o saglasnosti da se mandat EULEX-u produži.

Ovo je inače drugi put da se ovoj misiji produžava mandat.

Misija EULEX, jedna od najvećih misija u istoriji EU, uspostavljena je na Kosovu na poziv domaćih vlasti, nekoliko dana nakon proglašenja nezavisnosti februara 2008. Cilj joj je pomoći u oblasti vladavine prava.

EULEX čini svih 28 zemalja članica EU i pet drugih država (Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i Sjedinjene Američke Države), zapošljava oko 1.400 međunarodnih i lokalnih članova osoblja, a njen godišnji budžet je oko 76 miliona eura.

Mandat ove misije prvi put je produžen 2014. godine, kada su kosovske vlasti rekle da se njen rad treba okončati u roku od dvije naredne godine.

XS
SM
MD
LG