Dostupni linkovi

HDZ predlaže za mandatara aktuelnog ministra finansija


Zdravko Marić
Zdravko Marić

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) saopštila je večeras da je kandidat te stranke za mandatara za sastavljanje nove vlade Zdravko Marić, aktuelni ministar finansija.

Takvu odluku donelo je Predsedništvo stranke na telefonskoj sednici. Hrvatska se već dve sedmice nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi.

Najveća stranka vladajuće koalicije, HDZ, traži ostavku premijera Tihomira Oreškovića, uz odstupanje oba potpredsednika – lidera HDZ Tomislava Karamarka i Mosta Bože Petrova.

Iz HDZ su poručili da imaju dovoljno glasova u parlamentu za rekonstrukciju vlade, njih 76, ali još nisu otkrili o kojim se poslanicima radi. HDZ je pokrenuo u saboru i postupak opoziva premijera.

Orešković je, s druge strane, odbacio zahtev HDZ i najavio da odluku o njegovom odlasku može doneti samo Sabor.

Njega podržava i Most, druga po snazi stranka vladajuće koalicije.

Most smatra da vlada s premijerom Oreškovićem treba da opstane, ali bez Tomislava Karamarka čiju ostavku traže zbog njegove političke odgovornosti u aferi "Konsultantica".

Lider Mosta Božo Petrov izjavio je u četvrtak da Most neće učestvovati ni u kakvim političkim trgovinama i tezgarenju oko preslagivanja Vlade.

Dok traju pregovori u Saboru o mogućoj novoj parlamentranoj većini HDZ, bez Mosta, opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) počela je prikupljanje potpisa za raspuštanje Sabora.

XS
SM
MD
LG