Dostupni linkovi

Još nema raspleta krize Vlade u Hrvatskoj


Božo Petrov, Tihomir Orešković, Tomislav Karamarko, posvađani premijer i dva potpredsjednika

I dalje nema raspleta krize Vlade u Hrvatskoj. HDZ tvrdi da je sakupio novu većinu zastupnika potrebnu za rekonstrukciju Vlade, a iz Mosta ih pozivaju da iziđu s imenima, javlja dopisnik RSE.

Glavni tajnik HDZ-a Ivan Domagoj Milošević izišao je pred novinare i kazao kako HDZ „ima u Saboru dovoljno ruku za rekonstrukciju Vlade“.

Nije pojasnio ni precizirao tko je u toj novoj većini osim zastupnika HDZ-a i njihove Domoljubne koalicije, ali tvrdi da će novi premijer biti iz HDZ-a.

Potrebna većina broji najmanje 76 zastupnika, a HDZ-u i njihovim partnerima do tog broja manjka bar desetak ruku. Stranka srpske manjine SDSS izričito je kazala da ne sudjeluje ni u kakvim pregovorima o rekonstrukciji Vlade.

Odmah je reagirao potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov koji ne vjeruje HDZ-ovim riječima o sakupljenoj većini.

„Nema više licitacija. HDZ mora konačno prestati sa ovom sapunicom. Neka izvole definirati: ili će postrojiti 76 saborskih zastupnika, ili će dati prijedlog tko će zamijeniti Tomislava Karamarka na mjestu prvog potpredsjednika Vlade, ili ćemo ići na izbore. Sve leži samo na HDZ-u,“ poručio je Petrov.

Socijaldemokratska partija Hrvatske za poslijepodne je najavila početak prikupljanja potpisa za „samoraspuštanje“ Sabora, kao korak prema raspisivanju prijevremenih izbora.

XS
SM
MD
LG