Dostupni linkovi

Napad u Tel Avivu: Identifikovane žrtve i napadači


Izraelska policija hvata napadača nakon pucnjave u Tel Avivu, 8. juna 2016.

Četiri žrtve pucnjave u Tel Avivu identifikovne su u četvrtak,9. juna, a objavljena su i imena dvojice napadača Palestinaca sa Zapadne obale.

U pucnjavi na pijaci nedaleko od Ministarstva odbrane i sjedišta armije, u srijedu veče su poginuli dvojica muškaraca Ido Ben -Arie (42) i Mihael Feige (58) i dvije žene Ilana Neve (39) i Mišajev Mila (32), saopštila je izraelska policija.

To je najsmrtonosniji napad Palestinaca na Izraelce od početka najnovijeg talasa nasilja u jesen 2015. godine.

Napad su izvela dva rođaka, Kaled Muhamed Makamrah (22), koji je na posljednjoj godini studija elektrotehnike i Ahmad Makamrah (21) radnik u selu Jata, gdje žive.

Identifikovali su ih u selu, kako prenosi AFP. Napadači su uhvaćeni prošle noći, a jedan od njih je prenijet u bolnicu jer je teško ranjen u poteri.

U nasilju u Izraelu, posebno u Jerusalimu i na palestinskim teritorijama, od 1. oktobra prošle godine, ubijeno je 207 Palestinaca, 32 Izraelca, dvoje Amerikanaca, jedan Eritrejac i jedan Sudanac, navodi AFP.

Većina ubijenih Palestinaca su bili napadači, tvrdi Izrael, dok Palestinci upozoravaju da izraelska vojska koristi prekomjernu silu da bi ih zaustavila.

U posljednjih nekoliko mjeseci značajno je opao broj napada za koje se veruje da su bili uglavnom djelo pojedinaca i iza kojih ne stoji ni jedna palestinska organizacija.

Palestinska strana smatra da je nasilje posljedica gotovo pet decenija okupacije, dok Izrael krivi huškanje na napade od strane palestinskih lidera.

Motivi napadača koji su izveli sinoćnji napad za sada nijesu jasni.

XS
SM
MD
LG