Dostupni linkovi

Vučić: Iza rušenja u Savamali stoji vlast u Beogradu


Savamala

Mandatar za formiranje nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti Beograda i da će oni za to snositi odgovornost.

"Nesumnjivo iza onoga što se desilo u Savamali, što je neprijatno, siguran sam da nisu znali kakvi će detalji da budu, da im nije bila kriminalna i loša namera, ali urađeno je nešto loše. Iza toga stoje najviši organi vlasti u Beogradu i oni će snositi i krivicno pravnu i prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Njegova izjava izazvala je mnogobrojne reakcije.

Vučić je dodao da neće da govori o detaljima, da su za to nadležni policija i tužilaštvo, da će oni to da rade, ali da je njegova obaveza kao predsednika vlade da to kaže, jer neće da mu kažu u buducnosti da je bio isti "kriminalac" kao oni koji su nekada vladali, a za vreme čije vladavine se pod fantomkama hapsio predsednik države.

Istakao da je za njega važno pitanje odgovornosti i da li znamo šta se dogodilo, a da je sve rekao zbog građana, koji su bili zabrinuti zbog onoga što se dešavalo u Savamali.

On je kazao da je siguran da je njihov motiv bio najčistiji, ali da to ne sme i ne može tako da se radi.

Upitan da li to znači da će gradonačelnik Beograda Siniša Mali biti smenjen, Vučić je kazao da postoje različite vrste odgovornosti, da treba sačekati nadležne organe, ali da je Mali za Beograd i njega kao gradjanina Beograda uradio više nego bilo koji gradonačelnik do sada.

"Siniša Mali je zaslužan za 260 miliona evra manju zaduženost Beograda, što je deficit sa 21 odsto pao na šest odsto. Siniša Mali je zaslužan za pokretanje projekata i za najlepše šetalište u Evropi, što vidite najviše kranova i dizalica", dodao je on.

Gradonačelnik glavnog grada Srbije Siniša Mali za sada se neće oglašavati u javnosti, rečeno je RSE u njegovom kabinetu. Takođe nam je sugerisano da će stav gradonačelnika, ako ga bude, biti prosleđen svim medijima.

„Očekujemo da Siniša Mali podnese ostavku i da bude na svaki način odgovoran za sve što se desilo u Savamali“, kaže za RSE Radomir Lazović iz inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“. „Ali pored Siniše Malog očekujemo da se istraže i sve druge osobe koje su uključene u ovo što se desilo u Savamali“, kaže Lazović.

* Pogledajte ponovo: Insajder i RSE - Rušenje pod maskama

XS
SM
MD
LG