Dostupni linkovi

Dan okeana: Morsko dno manje poznato nego mesečeva površina


Dno okeana

Reljef morskog dna manje je poznat nego reljef mesečeve površine, naveli su međunarodni stručnjaci povodom 8. juna, Svetskog dana okeana, i založili se za veće javne investicije u istraživanje morskog dna.

Trenutno je poznato manje od 10 odsto reljefa morskog dna, ispod dubine od 200 metara, prema Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji (IHO), dok je gotovo dve trećine površine Zemlje pokriveno vodom.

"Nema razloga da poznajemo bolje Mesec nego dno okeana", rekla je Fransuaz Gaj, francuska naučnica i članica platforme Okean i klima, udruženja nevladinih organizacija i naučnika.

Prema jednoj američkoj studiji iz 2001. bilo bi moguće mapirati celo morsko dno, ispod dubine 500 metara, sa samo jednim brodom tokom 200 godina.

"Sa 40 brodova za to bi trebalo pet godina", rekao je Volter Smit, geofizičar Američke agencije za okeane i atmosferu (NOAA) koji je procenio da bi ta operacija koštala između dve i tri milijarde dolara.

On je rekao da to možda izgleda mnogo ali je manje nego što američka svemirska agencija Nasa planira da potroši za svoju buduću misiju istraživanja Evrope, misterioznog meseca Jupitera.

"Imamo globalni uvid u morsko dno zahvaljujući satelitima, ali on nije mnogo precizan", rekao je Tijeri Šmit stručnjak za batimetriju, nauku za merenje dubine okeana i reljefa morskog dna, u francuskoj mornarici.

Kao posledica toga crne kutije sa leta Er Fransovog aviona AF447 Rio - Pariz nestale su u moru 1. juna 2009, a pronađene su posle 23 meseca na dubini od 3.900 metara, u posebno neispitanoj zoni Atlantskog okeana.

Poznavanje morskog dna takođe pruža mogućnost za bolje znanje morskih resursa i kako ih koristiti ili očuvati, uzroka klizanja podvodnih terena i širenja talasa izazvanih cunamijem ili uraganom.

XS
SM
MD
LG