Dostupni linkovi

Rusija formira "Junarmiju" - vojsku mladih


Ilustrativna fotografija

Glavni zadatak pokreta mladih vojnika u Rusiji - Junarmije jeste da se vaspitavaju zdravi, patriotski nastrojeni građani, kaže ministar odbrane Sergej Šojgu.

“To što danas počinje jeste, prema našem mišljenju, odavno potreban i veoma važan pokret za našu zemlju - pokret mladih pripadnika armije”, rekao je Šojgu.

Kako kaže, u Rusiji ima više od 5.000 patriotskih organizacija, onih koje vole istoriju i žele njome da se bave, onih koji veruju da zemlja ima veliku budućnost, onih koji veruju u omladinu, u đake, u nove generacije

Prema njegovim rečima, cilj pokreta jeste da svaki mladi vojnik čvrsto veruje u svoju otadžbinu, da voli svoju domovinu, da poznaje svoju istoriju, da se ponosi podvizima očeva i dedova i da razume čemu treba stremiti, prenosi Sputnjik.

Šojgu je dodao da će stotine centara za pripremu kadeta biti osnovane širom zemlje.

Ministar je istakao da će kadeti učestvovati u svim mogućim olimpijadama, takmičenjima i konkursima.

Slet, u kojem pored kadeta učestvuju i predstavnici rukovodstva Ministarstva odbrane, Saveta Federacije, Drravne dume Rusije, Ruskog pokreta đaka i drugih društvenih organizacija (oko 500 delegata iz 85 regiona), održava se u Kongresno-izložbenom centru “Patriot” u Moskvi.

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika “Junarmiju" u okviru kojeg će školarci učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se uče disciplini, odgovornosti i moralnim vrednostima, da razvijaju patriotski duh i jačaju nacionalno jedinstvo.

Pilot projekat “Junarmija" startovao je u nedelju, 22.maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu projekat početi 1. septembra.

Za mlade “vojnike" će biti sašivena i uniforma u zavisnosti od toga u kojem rodu vojske služe - pešadiji, mornarici, avijaciji, desantnim jedinicama…

Ideja je, kako su naveli u Ministarstvu odbrane, povezana sa povećanjem broja vojno-patriotskih udruženja u zemlji, a ima za cilj da sistematizuje patriotske pokrete, kao i da odvoji decu od ulice i svega onog negativnog što ulica nosi.

Ideju o stvaranju „Junarmije" podržao je i ruski predsednik Vladimir Putin.

“Vojne aktivnosti" će biti odvojene od školskih, a stupanje u “Junarmiju" biće dobrovoljno.

XS
SM
MD
LG