Dostupni linkovi

Ivanić: Kavazovićeva izjava pokazuje da moramo čuvati RS


Mladen Ivanić i Husein ef. Kavazović

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić osudio je danas izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da "ne treba dozvoliti da vlah bude na čelu Srebrenice" ističući da to pokazuje Srbima koliko treba da čuvaju Republiku Srpsku i svoj deo u institucijama BiH.

"Izjava je za apsolutnu osudu i ona je u kontekstu prevelikog uključivanja verskih lidera u politiku i to na vrlo pogrešan način", rekao je Ivanić za Srnu.

Prema njegovim rečima, Kavazović je svojom izjavom podelio i dalje udaljio Bošnjake od Srba i uvredio Srbe.

"Ova izjava će imati možda i teže posledice od onoga što je učinio biskup Komarica", oceno je Ivanić.

On ne vidi način kako se Kavazović može izviniti za izrečeno, jer nije napravio grešku, nego je to rekao uveren da šira javnost neće čuti šta stvarno misli.

Bez osude javnosti u Sarajevu, istakao je Ivanić, to će značiti da se radi o jednom dominantnom pogledu na Srbe u BiH, što bi bila potpuna katastrofa.

"I to samo nama pokazuje koliko u suštini svi moramo čuvati Republiku Srpsku, a institucije BiH ne dati nikome drugom, nego čuvati svoj deo do kraja", poručio je Ivanić.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović na nedavno održanom skupu u Švajcarskoj pripadnike srpskog naroda nazvao je "vlasima".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je istup Kavazovića skandalozan, ali i iznenađujući jer odudara od njegovih ranijih pomirljivih izjava i korektnih postupaka.

On je pozvao Bošnjake da se registruju i na narednim lokalnim izborima u BiH glasaju u Srebrenici, te da ne dopuste da, kako je rekao, “vlah” vlada u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG