Dostupni linkovi

Konsultacije kod Nikolića: LDP spreman da razgovara sa Vučićem


Tomislav Nikolić tokom razgovora so Sašom Radulovićem iz "Dosta je bilo"
Tomislav Nikolić tokom razgovora so Sašom Radulovićem iz "Dosta je bilo"

Pojedinačne konsultacije o formiranju Vlade Srbije počele su u ponedeljak, 23. maja, u 10 sati u zgradi Predsedništva Srbije i na njima učestvuju predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Prvo je došao Nemanja Šarović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke i zatražio od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da podnese ostavku zbog lažnih diploma i drugih afera, javlja dopisnik RSE.

On je Nikoliću rekao da nije došao da razgovara o vladi koju će praviti Aleksandar Vučić, već da od njega traži da podnese ostavku.Nikolić je saslušao sve što je Šarović imao da kaže, ustao i otišao iz prostorije u kojoj se održavao sastanak.

Na sastanak sa Nikolićem došli su predstavnici Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Ivica Dačićc i Dragan Marković Palma. Dačić, predsednik SPS-a, izjavio je da je i dalje u interesu Srbije da se nastavi saradnja sa Srpskom naprednom strankom.

Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, izjavio je da je obavestio Nikolića da mu ne pada na pamet da bude u vlasti sa režimom Aleksandra Vučića jer je on, kako je rekao, unazadio i osiromašio Srbiju.

Pajtić je rekao da će DS, u Skupštini insistirati na formiranju anketnog odbora zbog izbornih neregularnosti i da će zbog tih dešavanja podneti krivične prijave.

Saša Radulovic, predsednik Pokreta Dosta je bilo, izjavio je da je na konsultacijama rekao da Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića ima tanku skupštinsku većinu.

"Govorili smo i o situaciji u medijima, gde premijer kontroliše veliki broj medija koji se koriste za blaćenje političkih protivnika. Predsednik je rekao da postoje problemi sa medijima, ali je bio i jako pažljiv u iznošenju stavova", rekao je Radulović.

"Predsednik je u vezi sa dešavanjima u Savamali rekao kako on misli da to u Beogradu neće proći", rekao je Radulović.

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije, izjavio je da je spreman da razgovara sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem o budućoj vladi, ne precizirajuci da li je spreman da postane njen deo.

Boško Obradović, predsednik pokreta Dveri, izjavio je da je Nikolića pozvao da mandat za formiranje nove vlade poveri nekom ko je manje evrofanatik od Aleksandra Vučića.

“Srbiji je potreban premijer koji bi više bio okrenut saradnji sa Rusijom,” rekao je Obradović.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, na konsultacijama je ponovio da SVM da želi saradnju sa Srpskom naprednom strankom.

RSE nastavlja da prati nastavak konsultacija.

XS
SM
MD
LG