Dostupni linkovi

Papa Franja primiće vrhovnog sunitskog lidera


Papa Franja
Papa Franja

Papa Franja primiće u ponedeljak u Vatikanu šeika Ahmeda Al-Tajeba, velikog imama džamije Al-Azar i vrhovnog sunitskog lidera, saopšteno je iz Vatikana.

"Pripreme su u toku, a sastanak je predviđen za ponedeljak", rekao je agenciji Frans pres portparol Svete stolice Federiko Lombardi, ali nije izneo više detalja o dolasku Al-Tajeba.

To će biti prvi sastanak poglavara Rimokatoličke crkve i vrhovnog imama džamije Al-Azar koja se nalazi u Kairu.

Poseta sunitskog lidera trebalo bi da znači početak otopljavanja odnosa između sunita i Svete stolice, zahladnelih posle govora nekadašnjeg pape Benedikta XVI u Nemačkoj 2006. godine, u kojem je uvredio islam i proroka Muhameda.

Odnosi su potpuno prekinuti 2011. godine, kada je Benedikt XVI javno optužio muslimane za napad na koptsku pravoslavnu crkvu u Aleksandriji, što je izazvalo oštre reakcije Islamskog univerziteta u Kairu, a dijalog je obnovljen tek pošto je na tron Svetog Petra seo sadašnji papa Franja.

Visoki predstavnik džamije Al-Azar Mahmud Azab učestvovao je u martu 2014. godine na međureligijskoj inicijativi posvećenoj borbi protiv modernog ropstva i svih oblika mučenja, rekavši tada da dijalog između Vatikana i muslimana nije prekinut, već samo privremeno obustavljen.

XS
SM
MD
LG