Dostupni linkovi

Ženmin žibao: Kulturna revolucija katastrofalna greška


Mauzeloj Mao Cedunga
Mauzeloj Mao Cedunga

Državni kineski mediji su ponovili stav Komunističke partije da je Kulturna revolucija u Kini bila katastrofalna greška.

List vladajuće Komunističke partije Ženmin žibao (People's Daily) je tek u ponoć 16. maja, na 50. godišnjicu Kulturne revolucije, objavio na svom sajtu saopštenje u kojem potvrđuje osudu partije iz 1981. godine.

Osim noćašnjeg saopštenja, godišnjica revolucije koju je pokrenuo vođa Komunističke partije Mao Cedung, juče je potpuno ignorisana u svim kineskim medijima.

Zvaničnog obeležavanja pet decenija tih događaja u Kini juče nije bilo.

"Naša partija je odavno donela stav kojim hrabro priznaje, pravedno analizira i odlučno ispravlja greške", navodi se u tekstu i dodaje da partijska rezolucija iz 1981, u kojoj je Kulturna revolucija ocenjena kao katastrofa, "odoleva vremenu".

Velika proleterska kulturna revolucija koja je trajala od 1966. do 1976. godine. Počela je kada je na sednici Politbiroa 16. maja usvojen dokument u kojem je upozoreno na kontrarevolucionarne revizioniste koji su se uvukli u partijske redove, vladu, vojsku i različite sfere kulture i čiji je cilj da partiju zamene "diktaturom buržoazije". U dokumentu se poziva na uklanjanje tih elemenata kroz klasnu borbu.

Tokom te decenije sprovedene su velike političke i društvene promene, praćene nasiljem, progonima, ugnjetavanjima, prisilnim premeštanjem omladine na selo i ekonomskom stagnacijom, što je okončano Maovom smrću u septembru 1976. godine. Procenjuje se da je tokom Kulturne revolucije ubijeno više od milion i po ljudi.

Parija zabranjuje diskusiju o tom periodu, strahujući od direktnih kritika Mao Cedunga, koji je poštovan kao osnivač komunističke države.

Predsednik Kine Si Đinping se od dolaska na vlast 2013. više puta osvrnuo na Mao Cedunga i centralizaciju vlasti, što je izazvalo kritike liberala i političkih protivnika u zemlji.

XS
SM
MD
LG