Dostupni linkovi

Jagland zabrinut zbog objavljivanja podataka o novinarima u Ukrajini


Torbjorn Jagland
Torbjorn Jagland

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izrazio je danas zabrinutost zbog objavljivanja hakovanih podataka o novinarima koji su akreditovani u proruskim područjima na istoku Ukrajine.

"Veoma sam zabrinut zbog objavljivanja privatnih podataka o novinarima koji su izveštavali iz istočne Ukrajine na jednom ukrajinskom portalu", napisao je Jagland u pismu upućenom ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku.

On je naveo da ga posebno brine mogućnost da su ovu akciju podržali pojedini političari, medju kojima su i poslanici ukrajinskog parlamenta.

Generalni sekretar SE je upozorio da objavljivanje poverljivih informacija ugrožava bezbednost novinara i dodao je da se nekima od njih već preti.

"Masovno objavljivanje hakovanih podataka o novinarima ozbiljno krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, standarde SE o zaštiti podataka, kao i Konvenciju o zaštiti pojedinaca", navodi se u Jaglandovom pismu.

Portal Mirotvorec objavio je hakovane podatke koji sadrže više od 4.000 imena, telefonskih brojeva i elektronskih adresa novinara, fotoreportera, producenata i prevodilaca koji su izveštavali iz istočne Ukrajine.

Na spisku su saradnici Si-En-Ena (CNN), Njujork tajmsa, nemačkog lista Špigel, kao i mnogi novinari regionalnih i ukrajinskih medija.

XS
SM
MD
LG