Dostupni linkovi

Predstavnica Srbije Sanja Vučić plasirala se sinoć u finale 61. takmičenja za "Pesmu Evrovizije" koje će se održati u subotu 14. maja u "Gloub areni" Stokholmu.

Osim Srbije, za nastup u finalnom takmičenju za najbolju pesmu Evrope 2016. godine, izborili su se i Letonija, Gruzija, Bugarska, Ukrajina, Poljska, Izrael, Litvanija, Belgija i daleka Australija.

Švajcarska, Belorusija, Irska, Makedonija, Slovenija, Danska, Norveška i Albanija ostale su van plasmana kao konkurencija drugog polifinala.

Deset plasiranih takmičara iz večerašnjeg, drugog polufinala, pridružiće se u finalu predstavnicima Azerbejdžana, Rusije, Holandije, Mađarske, Hrvatske, Austrije, Jermenije, Češke, Kipra i Malte, kao i direktnim finalistima - Nemačkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj, i zemlji domaćinu - Švedskoj.

Način glasanja od ove godine je izmenjen u odnosu na dosadašnji sistem.

Stručni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeljuju odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12.

Nakon što gledaoci glasaju putem svojih telefona, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri iz 42 zemlje učesnice uključuju se u program kao i do sada i saopštavaju poene samo profesionalnog petočlanog žirija.

Nakon saopštavanja rezultata žirija, glasovi publike biće iskombinovani i svaka pesma će dobiti određeni skor.

Svi glasovi - i publike i stručnog žirija, dostupni su na sajtu Eurovision.tv.

Svetska zvezda Džastin Timberlejk nastupiće takođe u subotu na Eurosongu, promovišući svoju novu pesmu.

XS
SM
MD
LG