Dostupni linkovi

Erdogan: Turska ubila 3.000 pripadnika 'Islamske države'


Redžep Tajip Erdogan tokom konferencije Balkanskih ministara odbrane u Istanbulu, 11. maja 2016.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u srijedu 11. maja, da su turske snage ubile oko 3.000 pripadnika "Islamske države" (IDIL) u Siriji i Iraku, tvrdeći da nijedna druga zemlja nije uložila napore u borbi protiv ekstremističke grupe kao Turska.

U obraćanju šefovima vojski balkanskih zemalja, Erdogan je rekao da su države koje optužuju Tursku da podržava IDIL "podle".

"Bilo je onih koji su bili podli prikazujući Tursku kao zemlju koja pomaže 'Islamsku državu'. Nijedna zemlja na svijetu nije provela borbu kao što to mi činimo", rekao je Erdogan.

Na istom sastanku, šef turske vojske izjavio je da je u Siriji i Iraku ubijeno 1.300 pripadnika "Islamske države".

Niko od Erdoganovih savetnika nije bio dostupan da pruži objašnjenje razlike u broju ubijenih islamskih ekstremista.

Turska, članica NATO-a, je u početku bila nevoljni partner koalicije na čelu sa SAD u borbi protiv "Islamske države" i u ranijim fazama sirijskog rata se suočavala sa kritikama zbog toga što nije uspijevala da zaustavi strane borce da prelaze preko njenih granica i pridružuju se ovoj radikalnoj grupi.

Ankara je u međuvremenu zatražila veću pomoć od zapadnih saveznika u borbi protiv ove militantne grupe, naročito u blizini sirijske granice, gdje se nalazi grad Kilis koji je tokom nekoliko posljednjih sedmica bio redovna meta minobacačkih napada.

XS
SM
MD
LG