Dostupni linkovi

Zaev: Još nisu ispunjeni uslovi za izbore


Zoran Zaev

Lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev najavio je da će njegova stranka pozvati parlament da povuče odluku o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora 5. juna jer se, kako kaže, za to nisu stekli uslovi.

Zaev je za bečki Standard rekao da će pet od devet članova Izborne komisije informisati parlament da nisu ispunjeni uslovi za održavanje izbora u junu, odnosno da u biračkom spisku ima 139 hiljada "fantomskih" birača.

Prošlogodišnji dogovor iz Pržina, koji su, uz posredovanje Brisela, potpisali lideri četiri najuticajnije političke partije u Makedoniji, od kojih su dve albanske, predviđa da do održavanja izbora mora biti prečišćen birački spisak i zagarantovana sloboda medijsa.

Inače, vanredni parlamentarni izbori, kao način za izlazak iz gotovo jednogodišnje političke krize, trebalo je da budu održani 24. aprila, ali su odloženi za 5. jun jer pržinski dogovor nije ispoštovan.

Zaev je rekao da očekuje da će se o ponovnom pomeranju datuma izbora u parlamentu razgovarati ove sedmice.

"Ako vladajuća partija to želi može stvoriti uslove za izbore u roku od mesec dana", rekao je Zaev izrazivši, međutim, nevericu da VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog to zaista želi.

Zaev je za bečki dnevnik rekao da predsednik Izborne komisije treba da odliči da li su ispunjeni uslovi za održavanje izbora.

Lider SDSM-a, tvrdi da do sada uslovi za održavanje nisu ispunjeni, te podseća da je odluka njegove stranke da iz tog razloga ne učestvuje na junskim izborima.

On, naime, smatra da ukoliko bude ispunjen minimum uslova dogovorenih jesenas u Pržinu, izbori bi mogli biti održani na jesen ili krajem godine.

XS
SM
MD
LG